Srbský premiér ušiel z pietnej akcie v Srebrenici, dav do neho hádzal kamene

Na pohrebe 136 novo identifikovaných obetí masakry 8-tisíc moslimských mužov a chlapcov sa v Bosne sa zúčastňujú desaťtisíce ľudí.

11.07.2015 13:58
Srebrenica, Aleksandar Vučić Foto: ,
Srbský premiér Aleksandar Vučić utiekol z pietnej akcie v Srebrenici, nespokojný dav do neho hádzal kamene. Jeho stráž ho pred kameňmi chránila dáždnikmi.
debata (579)

Na ceremóniu, ktorá sa koná dvadsať rokov po najväčšom krviprelievaní v Európe od konca druhej svetovej vojny, pricestovalo mnoho zahraničných delegácií, medzi nimi aj bývalý americký prezident Bill Clinton či srbský premiér Aleksandar Vučić. Vučić ale pietu predčasne opustil, nahnevaný dav do neho hádzal kamene.

Dav vyhnal srbského premiéra z pietnej akcie v Srebrenici.

„Trúchlim nad tým, že to trvalo tak dlho,“ povedal Clinton účastníkom smútočného obradu v Potočari neďaleko Srebrenice. „Už nikdy nechcem vidieť žiadne dejisko vraždenia, ako je toto tu,“ dodal.

Srebrenický masaker viedol podľa Billa Clintona, ktorý bol prezidentom USA počas vojny na Balkáne, k tomu, že NATO podporilo americkú vládu v začatí mierových rokovaní a navrátení Bosny k normálnemu životu. Clinton sa poďakoval všetkým ľuďom, ktorí pracovali na zastavení vojny a zabíjania. O 20 rokov neskôr je vďačný za to, že Bosna je mierová krajina, ktorá sa blíži k členstvu v Európskej únii a zúčastňuje sa mierových misií vo svete. Clinton sa tiež poďakoval srbskému premiérovi Vučićovi, že našiel odvahu prísť osobne do Srebrenice na spomienkové podujatie.

Masové vraždy v Srebrenici boli podľa predsedu Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) Theodora Merona zločinom proti celému ľudstvu. ICTY označil masakru za genocídu.

Generálny prokurátor ICTY Serge Brammertz uviedol, že dvadsať hlavných strojcov genocídy boli postavených pred tribunál OSN v Haagu, ktorý v tejto veci vypočul 2-tisíc svedkov. Vyzval zároveň úrady Bosny a susedných krajín, aby usporiadali stovky ďalších procesov so spoluvinníkmi, ktorí si dodnes žijú pokojne.

Žena narieka nad otvoreným hrobom svojho...
Jordánska kráľovná pri pamätníku obetí...
+21Americký exprezident Bill Clinton s...

„Väčšina mojich detských kamarátov a s nimi aj moje detstvo leží pochované na srebrenickom pietnom mieste,“ vyhlásil srebrenický starosta Ćamil Duraković.

Srbský premiér v sobotu zverejnil otvorený list, v ktorom masakru označil za ohavný zločin. V texte sa však vyhol slovu genocída. Po príchode do Srebrenice Vučića privítala Munira Subašičová, ktorá je predsedníčkou asociácie Srebrenických matiek. Subašičová pripla Vučićovi háčkovanú bielo-zelenú kvetinu ako spomienku na mŕtvych a premiér sa následne podpísal do kondolenčnej knihy.

Nie všetci však Vučićov príchod ocenili ako ústretové gesto. „Podívajte sa na neho a podívajte sa na tie tisícky náhrobkov. To sa nehanbí povedať, že to nebola genocída? To sa nehanbí sem prísť?“ povedala jedna z účastníčok pietnej akcie Hamida Džanovičová. Tá tu pochováva dve kosti svojho manžela, ktoré sa odborníkom pomocou DNA podarilo identifikovať.

„Pamätám sa, ako sa dvakrát vrátil, aby pobozkal naše deti, ako keby vedel, že sa už nikdy neuvidíme,“ spomína Džanovičová na posledné momenty, keď videla svojho muža živého.

Vučić nakoniec spomienkovú akciu predčasne opustil, pretože na mieste ho dav vypískal a nadával mu. Niektorí na neho dokonca hádzali kamene. Zatiaľ nie je jasné, či srbský premiér skutočne zo Srebrenice odišiel, alebo sa len ukryl pred útokmi nespokojných účastníkov.

Bosnianskosrbské ozbrojené sily v júli 1995 na konci vojny v Bosne dobyli enklávu Srebrenica, ktorá bola v tom čase pod ochranou jednotiek OSN. Potom v okolí mesta povraždli asi 8-tisíc moslimských obyvateľov. Pozostatky obetí masakry našli neskôr v rôznych masových hroboch, mnohé hroby dokonca Srbi viackrát presunuli, aby neboli nájdené. Mnoho zabitých ešte doteraz nenašli.

579 debata chyba
Viac na túto tému: #Aleksandar Vučič #Bill Clinton #masakra #Srebrenici #pietna akcia