Irán stále verí v uzavretie dohody o jadre, rokovania sa však preťahujú

Irán verí, že sa pri terajších rokovaniach so šiestimi veľmocami vo Viedni podarí uzavrieť konečnú dohodu o iránskom jadrovom programe, ale rokovania sa môžu pretiahnuť do utorkového večera. Povedal to dnes (v pondelok 13.7.) v rakúskej metropole podľa agentúry Reuters iránsky vyjednávač Abbás Araghčí. Podľa nového harmonogramu sa majú rozhovory skončiť najneskôr večer.

13.07.2015 07:27 , aktualizované: 11:45
Irán, Zaríf, USA, Kerry, rokovania, jadrový... Foto:
Iránsky šéf diplomacie Džavíd Zaríf (vľavo) a americký minister zahraničných vecí John Kerry počas minulých kôl rozhovorov.
debata
Uviedli to v nedeľu dvaja diplomati pre tlačovú agentúru AP.

„Nemôžem sľúbiť, či sa zostávajúce sporné otázky podarí vyriešiť dnes večer alebo zajtra večer. Niektoré otázky stále zostávajú nedoriešené a kým sa nevyriešia, nemôžeme povedať, že sa dosiahla dohoda. Je však nádej,“ citovala námestníka iránskeho ministra zahraničia Araghčího iránska agentúra Tasnim.

Súčasné kolo rozhovorov trvá už 17 dní. Konečný dokument mal byť podľa pôvodného harmonogramu hotový už do 30. júna, postupne bol termín predlžovaný až do dneška. Zúčastnené strany vrátane Iránu doteraz odmietali ďalšie predlžovanie dnešného termínu.

„Čína si myslí, že žiadna dohoda nemôže byť dokonalá, ale že už boli vytvorené podmienky pre uzavretie dobrej dohody. Myslíme si, že nemá a nesmie byť nejaký nový termín,“ povedal podľa agentúry AFP čínsky minister zahraničia Wang I.

Predstavitelia USA a Iránu však uviedli, že na dosiahnutie dohody ešte v nedeľu nebol dostatok času. „Pracujeme tvrdo, avšak dohoda dnes večer je jednoducho logisticky nemožná,“ povedal nemenovaný iránsky činiteľ s upozornením, že záverečný dokument by mal mať približne 100 strán.

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf novinárom podľa agentúry Reuters v nedeľu zo svojho hotelového balkóna povedal, že „stále máme čo robiť aj zajtra“ a že „dnes dohoda nebude“.

Šéf diplomacie USA John Kerry upozornil, že naďalej sú nevyriešené viaceré „závažné otázky“. Kerry a Zaríf sa stretávali takmer každý deň, odkedy americký minister pricestoval do Viedne pred vyše dvoma týždňami na záverečnú fázu rokovaní. Experti a vysokopostavení predstavitelia všetkých zúčastnených krajín vedú rozhovory nepretržite už niekoľko mesiacov, často do skorých ranných hodín.

Známkou možného skorého uzavretia dohody je podľa AP príchod ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova do rakúskej metropoly, o ktorom informovali ruské tlačové agentúry.

Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond však v nedeľu odcestoval späť do Londýna, aj keď by sa mal v pondelok znova vrátiť, uviedla s odvolaním sa na zdroje agentúra Reuters. Jeho francúzsky rezortný kolega Laurent Fabius podľa diplomatického zdroja zasa zrušil kvôli rokovaniam s Iránom plánovanú cestu do Afriky.

Zdroj z nemeckej vlády v nedeľu neskoro večer povedal, že dohoda by mohla byť uzavretá rýchlo, ak je Teherán ochotný podniknúť posledné kroky. „Všetko stále môže stroskotať, ale sme skutočne veľmi blízko dosiahnutia cieľa… Rokovania sú momentálne v úplne poslednej fáze a prebiehajú intenzívne do noci,“ vyhlásil zdroj, ktorý citoval Reuters.

Irán a šesť svetových veľmocí – päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN (USA, Rusko, Čína, Francúzsko, Británia) a Nemecko – sa už takmer desať rokov snažia dosiahnuť komplexnú dohodu o jadrovom programe Teheránu. Obe strany dospeli 2. apríla k rámcovej dohode a v súčasnosti rokujú vo Viedni viac ako dva týždne o podmienkach konečnej dohody. Na jej základe by mala islamská republika výmenou za zrušenie medzinárodných sankcií obmedziť svoje jadrové ambície, cieľom je zabrániť, aby získala nukleárne zbrane.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #iránsky jadrový program