Pápež ukončil osemdňovú cestu do Latinskej Ameriky

Pápež František ukončil svoju osemdňovú apoštolskú cestu do Južnej Ameriky výzvou k mladým ľuďom. Slobodné srdce, ktoré myslí, cíti a koná, je potrebné na pomoc blížnym a napredovanie v živote aj za ťažkých okolností, povedal v nedeľu večer na stretnutí s mládežou v paraguajskej metropole Asunción. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

13.07.2015 08:14
pápež František Foto: ,
Pápež František máva ľuďom počas návštevy Ekvádora.
debata

Sloboda je božím požehnaním, pretože vykorisťovanie, nemajetnosť, drogová závislosť či smútok často spútavajú, zdôraznil pápež. Pred viac než 200 000 ľuďmi zopakoval svoju výzvu, aby sa mladí snažili zmeniť svet k lepšiemu.

„Robte neporiadok, ale potom tiež pomôžte upratať. Neporiadok, ktorý nám dáva slobodné srdce, solidaritu, nádej,“ citovala ho agentúra Reuters. „Nechceme mladých slabochov. Nechceme mladých ľudí, ktorí sa ľahko unavia, ktorí žijú život strhaní s unudenými tvárami. Chceme mladých s nádejou a silou,“ povedal František na súmraku davu na brehu rieky Paraguaj.

Predtým pápež na poslednej omši počas svojej dosiaľ najdlhšej zahraničnej cesty žiadal ukončenie vykorisťovania a útlaku vo svete. Je potrebné prejsť od zmýšľania plného ovládania, utláčania a manipulácie k „zmýšľaniu prijatia, uvítania, starostlivosti“, povedal pred asi miliónom ľudí na bohoslužbe pod holým nebom pri Asuncióne.

Pápež vyzdvihol, že poslaním cirkvi je tiež otvorene sa zasadzovať za väčšie bratstvo a súdržnosť. „Kresťanská cesta je o zmene srdca. Je o odvrátení sa od sebectva, konfliktu, rozdelenia a nadradenosti, namiesto ktorých má nastúpiť cesta života, štedrosť a láska,“ povedal počas kázne. Takáto premena srdca sa má podľa Františka prakticky prejaviť v podobe pomoci biednym, chorým a ináč znevýhodneným.

Obhajoba chudobných a ich práv patrila k hlavným témam cesty pápeža do „domovskej“ Južnej Ameriky, na ktorej okrem Paraguaja navštívil aj Ekvádor a Bolíviu. František tiež opakovane varoval pred nezvratným poškodením našej planéty a pranieroval kapitalizmus. V sobotu večer vyhlásil, že svetoví lídri poverení podporou hospodárskeho rozvoja sa musia postarať o to, aby mal „ľudskú tvár“, a odsúdil korupciu ako „gangrénu spoločnosti“.

Pápež po rozlúčkovej ceremónii na letisku odcestoval z Asunciónu späť do Vatikánu. Jeho let spoločnosti Air Italia by mal pristáť v Ríme dnes skoro popoludní, dodáva agentúra AP.

debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Latinská Amerika