Útočníci z Mukačeva utiekli do lesov, polícia po nich pátrala

Kyjev vťahuje zakarpatskú "oázu pokoja" do konfliktu s Donbasom. Pritom počas viac ako poldruharočnej turbulentnej spoločenskej situácie na Ukrajine žila Zakarpatská oblasť bez väčších negatívnych dosahov tzv. antiteroristickej operácie v Donbase či politických treníc v Kyjeve.

13.07.2015 15:16 , aktualizované: 18:23
Ukrajina, Mukačevo Foto:
Príslušník ultrapravicového Pravého sektora tesne pre vypuknutím prestrelky
debata (226)

Relatívny pokoj v zakarpatskej „oáze pokoja“, tesne za našimi východnými hranicami, v sobotu narušili ozbrojenci z radikálneho ultrapravicového zoskupenia Pravý sektor. V Mukačeve sa dostali do prestrelky s miestnymi strážcami poriadku. Smrť troch radikálov a viac ako desať zranených na oboch stranách konfliktu vyvolali protesty príslušníkov Pravého sektora vo viacerých ukrajinských mestách vrátane Kyjeva.

Vysoké riziko prevratu

„Ide o akcie, ktoré v súčasnom stave neznamenajú nebezpečenstvo pre vládu v Kyjeve. Musí však konať,“ reagoval v pondelok ukrajinský politológ Vadim Karasjov. Podľa neho výzvy radikálov odvolať ministra vnútra Arsenija Avakova a časovo neobmedzené blokovanie vládnych budov sú skôr „piárom“ ako reálnou hrozbou.

„Napriek tomu je tu vysoké riziko vnútropolitickej nestability, ktoré vnášajú mnohé vojenské a polovojenské štruktúry. Ak vláda v Kyjeve nezasiahne, tak sa to môže skončiť aj vojenským prevratom,“ upozornil v rozhovore pre RIA Novosti ukrajinský politológ. V tejto súvislosti za východisko považuje odzbrojenie všetkých nelegálnych vojenských organizácií, zákaz vojensko-politických skupín, hnutí a militantných strán bez výnimky a umožnenie im pracovať v rámci legálnych politických strán.

Útočníci utiekli

Zatiaľ sa však aj v pondelok Kyjev márne pokúšal dohodnúť s radikálmi v Mukačeve. Nepomohla ani osobná angažovanosť Dmytra Jaroša, šéfa Pravého sektora a poslanca parlamentu. „Pravý sektor v Mukačeve nastoľuje stabilitu a spolupracuje s Antiteroristickým štábom Ukrajinskej štátnej bezpečnosti,“ vyhlásil napriek reálnemu stavu Jaroš citovaný užhorodským portálom Obkom.ua. Zatiaľ skupina, ktorá vyvolala prestrelku, odmietla zložiť zbrane. Potvrdil to v Odese aj Anton Geraščenko, poradca ministra vnútra na jednej zo sociálnych sietí. Ozbrojenci sa stiahli do okolitých lesov.

Stúpenci radikálov počas vyjasňovania názorov s... Foto: SITA/AP
mukacevo2 Stúpenci radikálov počas vyjasňovania názorov s policajtmi, ktorí zablokovali prístup k sídlu ukrajinského prezidenta v Kyjeve.

„Všetci, ktorí strieľali, opustili Mukačevo neznámym smerom,“ potvrdila v pondelok pre BBC aj hovorkyňa Štátnej bezpečnosti Jelena Gitlanskaja v reakcii na osud útočníkov z Pravého sektora. Ako informovali v pondelok prezidenta Porošenka, dvojica z nich pri ústupe sa „chránila“ pred policajtmi šesťročným chlapcom, ktorého napokon prepustili. Informoval o tom ukrajinský portál Korrespondent.ua, ako aj o tom, že riešenie konfliktu si zobral pod osobnú kontrolu samotný prezident. Portál Mukachevo.net v prípade chlapca – rukojemníka informoval, že mal dvanásť rokov a „iba ukázal skupine z Pravého sektora cestu k lesu“.

Je tu vysoké riziko vnútropolitickej nestability, ktoré vnášajú mnohé vojenské a polovojenské štruktúry. Ak vláda v Kyjeve nezasiahne, tak sa to môže skončiť aj vojenským prevratom.
Vadim Karasjov ukrajinský politológ

Národná garda a časť špeciálnych vojenských jednotiek síce bola pripravená zasiahnuť, ale dlho na to chýbal rozkaz „zhora“. „Silový variant by bol najhorším scenárom riešenia situácie,“ dodal Geraščenko s tým, že príčinou stále neúspešných rozhovorov s radikálmi je „nejednotnosť názorov vo vedení Pravého sektora“. Rovnako ako politológ Karasjov aj Geraščenko považuje za jediný zákonný krok „odovzdanie zbraní a objektívne vyšetrenie celého incidentu“.

Prestrelka "nahrala“ Jaceňukovi aj Turčynovovi

Prestrelku v Mukačeve viacerí pozorovatelia spájajú s „delením si sféry vplyvu“ medzi miestnou spoločenskou elitou a „prišelcami“ z Pravého sektora. Jarošovi ľudia však tvrdia, že pieskom v očiach miestnych pohlavárov sa stali po tom, čo im bránili v pašovaní hlavne cigariet smerujúcich za hranice, ale aj tovaru na Ukrajinu. Premiér Arsenij Jaceňuk ešte „za horúca“, bez sľubovaného „objektívneho vyšetrenia“ podpísal dekrét o odvolaní celého vedenia colnej správy v Zakarpatskej oblasti. Šéf Rady bezpečnosti Oleksandr Turčynov zase využil prestrelku v Mukačeve ako dôvod na personálnu čistku v Zakarpatskej oblasti, ktorá nie je vždy lojálna s „líniou“ Kyjeva.

„Musíme uskutočniť zásadné kádrové zmeny v regióne, a to nielen v rámci bezpečnostných zložiek, ale aj v samotnej správe. Musíme očistiť krajinu od banditov a úplatkárov,“ cituje Turčynova denník Ukrajinska pravda. Práve ako „bandu“ a nie príslušníkov Pravého sektora čoraz častejšie úrady charakterizujú útočníkov z Mukačeva.

V súvislosti so sobotňajšou prestrelkou oficiálne média už spomenuli meno miestneho poslanca Michajla Laňu, ktorý sa však od konfliktu dištancoval. Pravdou však je, že patrí medzi najvplyvnejšie osoby nielen v Mukačeve. Špekulácie o pozadí prestrelky sa dotkli dokonca nielen Viktora Medvedčuka, oligarchu a lídra opozičnej Ukrajinskej voľby s koreňmi práve v Zakarpatskej oblasti, ale aj Viktora Balogu (nezávislý), v minulosti ministra pre mimoriadne udalosti a predtým šéfa Juščenkovej prezidentskej kancelárie.

Baloga začínal svoju politickú kariéru práve v Zakarpatskej oblasti. V súčasnosti je poslancom parlamentu za Zakarpatskú oblasť a v pondelok oznámil na jednej zo sociálnych sietí, že „zbraní, ako aj ozbrojencov už v Mukačeve niet“. Odvolal sa pritom na svedectvo tamojších obyvateľov. Napriek tomu všetky prístupy do mesta aj v pondelok kontrolovali príslušníci ukrajinských silových zložiek, ktorých časť napokon začala prehľadávať lesný masív v okolí Mukačeva a podľa portálu Mukachevo.net nasadila aj vrtuľníky.

V Zakarpatskej oblasti sa množí kritika

Nejeden znalec miestnych pomerov tesne za našimi východnými hranicami vidí za sobotňajším konfliktom v Mukačeve snahu pravicových radikálov „angažovať“ do konfliktu Kyjev – Donbas aj oblasť, v ktorej veľká časť Ukrajincov, vrátane veľkej menšiny etnických Maďarov, nesúhlasí s vojenským riešením sporu s východoukra­jinskými povstalcami. A už vonkoncom sú proti pokračujúcej mobilizácii svojich detí, ktoré posielajú bojovať do vzbúrenej oblasti Donbasu. Viaceré demonštrácie matiek povolancov to napokon potvrdzujú. „Najzápadnejší“ Ukrajinci neprestávajú kritizovať aj to, že mladí ľudia z územia kontrolovaného Kyjevom v Donbase žijú z podpory v ich susedstve a nebojujú za „demokratické premeny“ v občianskej vojne.

„V Európe mi často hovorili, že na Ukrajine skoro niet ultrapravice a že hlavne, že je tam demokracia. Nech sa teda idú pozrieť do Mukačeva, ako vyzerá tamojšia demokracia,“ napísal v reakcii na mukačevskú prestrelku na svojej stránke na jednej zo sociálnych sietí Alexej Puškov, šéf zahraničného výboru ruskej Štátnej dumy.

© Autorské práva vyhradené

226 debata chyba
Viac na túto tému: #Arsenij Jaceňuk #Pravý sektor #Ukrajna #Mukačevo