Grécky minister práce nevylúčil vznik vlády národnej jednoty

Nový záchranný plán pre zadlžené Grécko, o ktorom eurozóna teraz s Aténami rokuje, je bez podpory opozície neuskutočniteľný. Podľa agentúry Reuters to vyhlásil minister práce a sociálnej solidarity Panos Skurletis, ktorý tiež nevylúčil, že kvôli schváleniu dohody nakoniec vznikne vláda národnej jednoty.

13.07.2015 16:57
Syriza, Atény, Grécko Foto:
Ľavicová platforma Syrizy vyzýva Grékov, aby odmietli plán úsporných opatrení nadiktovaných Bruselom. (Ilustračné foto)
debata (7)

Skurletis, ktorý je členom vládnej ľavicovej strany Syriza, čaká ešte tento rok predčasné parlamentné voľby. Najsilnejšia grécka opozičná strana Nová demokracia už naznačila, že úsporný balíček tento týždeň v parlamente podporí.

„Za iných okolností, ak by bola situácia normálna, keby neboli žiadne kapitálové kontroly a bankové problémy, tak by som rozhodne povedal, že je potrebné vypísať voľby,“ povedal Skurletis. To však podľa neho v súčasnej situácii nie je možné, pretože teraz je potrebné krajine stabilizovať.

K dohode o novej finančnej pomoci Skurletis povedal, že to nie je to, čo vláda chce. Uviedol tiež, že nie je možné kritizovať tých, pre ktorých je ťažké s dohodou súhlasiť. Zároveň povedal, že tí poslanci, ktorí sa postavia proti, by mali odstúpiť.

Skurletis teraz vidí len dva scenáre, ako v prípade vládnej nejednoty podmienky programu schváliť. Prvou možnosťou je podľa neho podpora opozície, tou druhou vláda národnej jednoty. Opozičná proeurópska liberálna strana To Potami už dala na vedomie, že síce nemá záujem vytvoriť spoločný kabinet so stranou Syriza, je však v záujme Grécka pripravená dohodu v parlamente podporiť.

Evangelos Meimarakis, šéf najsilnejšej gréckej opozičbní strany Nová demokracia, dohodu z Bruselu uvítal. Ako uviedol, vďaka nej môže „Grécko chytiť dych a pokúsiť sa s rozvážnosťou a zodpovednosťou opäť nájsť svoje pevné miesto v Európe“.

Najväčšou hrozbou pre premiéra Alexisa Tsiprasa je asi vzbura v jeho ľavicovej formácii, kde stále ostrejšie vystupujú priaznivci takzvanej ľavicovej platformy. K nej sa nepriamo hlási aj predsedníčka parlamentu Zoi Konstantopuluová, ktorá v nedeľu dokonca vyzvala na „ozbrojenému odporu proti európskym vydieračom“. Dnes niektorí poslanci Syrizy vyhlásili, že to, čo sa v Bruseli dohodlo, je „vôbec najhoršia možná dohoda … vzhľadom k tomu, že zachováva štatút krajiny ako dlhové kolónie pod vládou Európskej únie vedenej Nemcami“.

V editoriáli na gréckej internetovej stránke Iskra, ktorá je blízka práve ľavicovej platforme, sa okrem iného píše, že nová dohoda podpísaná Tsiprasom je pre krajinu ponížením. „Gréci nesmú byť sklamaní, naopak musí zostať tvrdohlaví, takisto ako to urobili počas referenda a celoštátnych protestov v rámci kampane Nie až do úplného konca. Je potrebné povedať Nie záchrannému programu, neoliberalizmu a úsporným opatreniam, ktoré sa v eurozóne inštitucionali­zovala,“ píše sa ďalej v článku.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Syriza #úsporné opatrenia