Austrália vyzvala Rusko, aby nevetovalo vytvorenie tribunálu k letu MH17

Austrália v utorok vyzvala Moskvu, aby nevetovala vytvorenie nezávislého trestného tribunálu pre vojnové zločiny, ktorý by stíhal osoby zodpovedné za vlaňajšie zostrelenie letu MH17 malajzijských aerolínií nad Ukrajinou. Informovala o tom agentúra DPA.

14.07.2015 08:49
Ukrajia, MH17 Foto: ,
Skupina medzinárodných expertov sa blíži k zvyškom zničeného malajzijského lietadla, 1.8.2014.
debata (170)

Šéfka austrálskej diplomacie Julie Bishopová uviedla, že jej krajina sa pripojila k Malajzii, Ukrajine, Belgicku a Holandsku vo výzve k Bezpečnostnej rade OSN na podporu návrhu zriadiť medzinárodný trestný tribunál na stíhanie zodpovedných za túto tragédiu.

Lietadlo bolo zostrelené balistickou strelou počas cesty z Holandska do Malajzie 17. júla 2014; zahynulo všetkých 298 osôb na palube.

Moskva odmietla výzvu na vytvorenie daného tribunálu ako „kontraproduk­tívnu“, pričom ruský vyslanec pri OSN uviedol, že na takéto opatrenie nie je momentálne vhodný čas.

„Zriadenie medzinárodného trestného tribunálu na základe kapitoly číslo VII Charty OSN by vyslalo jasný odkaz, že medzinárodné spoločenstvo nebude tolerovať kroky, ktoré ohrozovaním civilnej leteckej prepravy narúšajú medzinárodný mier a bezpečnosť,“ uviedla Bishopová.
170 debata chyba
Viac na túto tému: #malajzijské lietadlo #MH17 #tribunál