Irán uzavrel so Západom dohodu o jadrovom programe, sankcie sa končia

Svetové mocnosti sa dohodli s Teheránom na obmedzení jeho jadrového programu výmenou za odvolanie sankcií proti Iránu. Informoval o tom vo Viedni v mene rokujúcich strán šéf iránskej diplomacie Mohammad Džavád Zaríf a ministerka zahraničných vecí EÚ Federica Mogheriniová. Spory okolo iránskeho programu dlhých dvanásť rokov komplikovali medzinárodné vzťahy.

14.07.2015 09:02 , aktualizované: 15:28
Irán, jadrový program Foto: ,
Iránsky šéf diplomacie Mohammad Džavád Zarív s ministerkou zahraničných vecí Federicou Mogheriniovou na tlačovej konferencii, na ktorej informovali o výsledkoch rokovaní o jadrovom programe.
debata (70)

O 10.30 sa vo Viedni konala „posledná“ schôdzka ministrov zúčastnených krajín, po ktorej nasledovala tlačová konferencia k záverom rokovania.

Proti dohode sa ihneď a tvrdo postavil Izrael, ktorý vyzval Kongres USA, v ktorom má väčšinu opozícia, aby zmluvu zablokoval. Čoskoro popoludní sa má k dohode vyjadriť americký prezident Barack Obama.

Odvolajú sankcie proti Iránu, Teherán zas obmedzí jadrovú aktivitu

Zaríf povedal, že dohoda nie je vyčerpávajúca, ale je najlepšia, akú bolo teraz možné dosiahnuť. „Dokázali sme dnes ukončiť zbytočnú krízu. Dosiahli sme historický okamih,“ povedal šéf iránskej diplomacie. Mogheriniová ocenila podľa nej veľmi ťažkú ​​prácu všetkých zúčastnených. „Je to rozhodnutie, ktoré môže otvoriť cestu k novej kapitole medzinárodných vzťahov. Myslím si, že je to znamenie nádeje pre celý svet,“ vyhlásila predstaviteľka EÚ.

Prečítajte si glosu Mariána Repu Historická dohoda.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov podľa agentúry Reuters v utorok vyjadril vo Viedni nádej, že Spojené štáty „splnia sľub, že neumiestnia obranné raketové systémy v Európe, hneď ako sa dosiahne dohoda o iránskom jadre“.

„Všetka tá ťažká práca sa vyplatila a uzavreli sme dohodu. Boh žehnaj nášmu ľudu,“ povedal agentúre Reuters iránsky diplomat. V Iráne sa očakávajú veľké oslavy kompromisu, ktorý iránski predstavitelia prezentovali v štátnej televízii obyvateľom ako „veľmi dobrý“ pre Irán.

Dohoda má viesť k rýchlemu zmierneniu a odvolaniu ekonomických sankcií proti Iránu, čo krajine hlavne umožní získať viac peňazí zvýšeným vývozom ropy. Zrušenie mnohoročného obmedzenia iránskej produkcie ropy zníži jej svetové ceny. Irán na oplátku obmedzí svoju jadrovú aktivitu, predovšetkým má znížiť o dve tretiny počet svojich centrifúg na obohacovanie uránu v nasledujúcich desiatich rokoch.

Dohoda tiež podľa Reuters povedie k odvolaniu zbrojného embarga proti Iránu, a to o päť rokov od chvíle, keď zmluva začne fungovať. Iráncom by sa tiež mali odblokovať kontá a majetky v zahraničí. Irán pritom pristúpil na princíp zvaný „snapback“, ktorý počíta s obnovením sankcií do 65 dní, ak Teherán dohodu poruší.

Vysokopostavený západný diplomat AP spresnil, že dohoda zahŕňa aj kompromis medzi Washingtonom a Teheránom, ktorý umožní inšpektorom OSN presadzovať v rámci svojich monitorovacích misií i návštevy iránskych vojenských zariadení. To doteraz Irán odmietal. O podobnú návštevu však bude musieť OSN vždy žiadať Teherán, ktorý to môže odmietnuť a nechať konečné rozhodnutie na orgáne zloženom z krajín, ktoré dohodu dohodli.

Rúhání: Irán sa o výrobu jadrových zbraní nikdy neusiloval

Iránsky prezident Hasan Rúhání povedal, že dohoda je začiatkom novej kapitoly vzťahom so svetom a islamskou republikou. Informovala o tom agentúra AP.

„Sankčný režim nebol nikdy účinný, ale zároveň nepriaznivo ovplyvňoval životy ľudí,“ uviedol iránsky prezident v prejave, ktorý naživo vysielala iránska televízia. Podľa jeho slov Irán nežiadal mocnosti o dobročinnosť, chcel len nestranné spravodlivé a obojstranne výhodné rokovania.

„Dohoda chráni to, čo Irán v oblasti jadrového výskumu dosiahol a zároveň anuluje protiprávne sankcie vrátane zákazov zo strany OSN,“ povedal ďalej iránsky prezident, ktorý taktiež poznamenal, že realizácia dohody o jadrovom programe Teheránu postupne odstráni nedôveru medzi Iránom a Západom.

„Dnešný deň predstavuje začiatok spolupráce so svetom. Izrael sa márne usiloval dohodu zmariť. Irán sa o výrobu jadrovej zbrane nikdy neusiloval a usilovať nebude,“ povedal iránsky prezident a vyzval okolité štáty, aby ignorovali izraelskú propagandu.

Dohoda podľa Obamu nie je založená na dôvere, ale na preverovaní

Americký prezident Barack Obama sa vyjadril sa o dohode ako o príležitosti, ktorú sa oplatí využiť. Varoval však, že bude vetovať akúkoľvek právnu normu, ktorá by zamedzila jej úspešnej implementácii.

Obama v televíznom prejave na pôde Bieleho domu ďalej uviedol, že sa tým Teheránu zablokovali všetky cesty k vytvoreniu jadrových zbraní. Prelomová dohoda je podľa neho založená na preverovaní, a nie na dôvere, pričom odmietnuť ju by bolo „nezodpovedné“, informuje agentúra Reuters.

Prezident Spojených štátov zdôraznil, že dohoda s Iránom nevyriešila všetky rozdielnosti oboma krajinami a že USA budú naďalej uplatňovať voči Teheránu sankcie kvôli porušovaniu ľudských práv a iným záležitostiam. Napriek tomu Obama vníma dohodu ako šancu pre pozitívnu zmenu v danom regióne.

Dohoda predstavuje pre Obamu víťazstvo na poli zahraničnej politiky, keďže ako prezidentský kandidát bol v roku 2008 kritizovaný za návrh, aby sa USA pokúsili o zmierenie so svojimi nepriateľmi.

Putin: Svet si môže po uzavretí dohody vydýchnuť

Šesť svetových mocností, ktoré uzavreli dohodu s Iránom, učinili pevné rozhodnutie v záujme stability a spolupráce, uviedol ruský prezident Vladimir Putin.

„Svet si teraz môže vydýchnuť. Napriek pokusom odôvodniť scenár založený na sile sa vyjednávačom podarilo spraviť pevné rozhodnutie v prospech stability a spolupráce,“ uviedol Putin vo vyhlásení publikovanom na webovej stránke Kremľa. Citovala ho agentúra Reuters. Komplexná jadrová dohoda pomôže rusko-iránskej spolupráci v oblasti civilných jadrových aktivít a prispeje taktiež k boju proti terorizmu na Blízkom východe, dodal Putin.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v tejto súvislosti poznamenal, že dodávky zbraní do Iránu budú možné iba vtedy, ak to schváli Bezpečnostná rada OSN, a to ešte aj pred vypršaním embarga na dovoz zbraní.

Rusko sa spoliehalo na prísľub Washingtonu z roku 2009, že pokiaľ nebude uzavretá jadrová dohoda s Iránom, USA nerozmiestnia v Európe raketový obranný systém, podotkol zároveň šéf ruskej diplomacie.

Dohoda je podľa Netanjahua historickou chybou pre celý svet

Izraelský minister kultúry a bývalý hovorca izraelskej armády Miri Regev vyhlásil, že Irán dohodou získal „povolenie zabíjať“ a že USA nesmú zmluvu ratifikovať. „Dohoda je zlá pre slobodný svet, zlá pre ľudstvo,“ povedal člen vlády konzervatívneho premiéra Benjamina Netanjahua. Ten označil dohodu za „historickú chybu“ pre celý svet. „Irán sa blíži k získaniu jadrovej bomby a disponuje miliardami dolárov na terorizmus a útoky,“ uviedol šéf izraelskej vlády na Twitteri.

Iránska islamská republika neuznáva Izrael a podporuje jeho nepriateľov z radov arabských radikálov. V USA pôsobí silná židovská lobby a republikánska väčšina v Kongrese kritizuje novú otvorenosť demokratickej vlády Baracka Obamu voči Iránu. Vidí však súčasne záujem na terajšom posilnení vzťahov oboch krajín, ktoré majú spoločného nepriateľa v podobe obávaného Islamského štátu.

Cieľom rokovania bolo dosiahnuť konečnú dohodu o obmedzení iránskeho jadrového programu výmenou za odvolanie ekonomických sankcií proti Iránu. Dohoda by mala rozptýliť obavy Západu, že iránsky jadrový program by mohol byť zneužitý na výrobu jadrovej bomby. Irán túto možnosť dlhodobo popiera. Jeho jadrový program vraj slúži len na mierové účely.

S Iránom rokovali zástupcovia USA, Veľkej Británie, Francúzska, Ruska, Číny a Nemecka. Súčasné kolo rozhovorov v rakúskej metropole trvalo tri týždne.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #jadrový program #dohoda o jadrovom programe