Získa Tsipras podporu? Grécki poslanci budú o balíku rokovať v stredu večer

Prvý balík kľúčových reforiem, ktorými eurozóna podmieňuje novú pomoc zadlženým Aténam, budú grécki poslanci schvaľovať v stredu po 23.00 stredoeurópskeho času.

14.07.2015 11:52 , aktualizované: 14:16
Grécko, Alexis Tsipras Foto: ,
Pred gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom stojí neľahká úloha. Presvedčiť gréckych poslancov, aby súhlasili s prísnymi reformami, ktoré sú podmienkou ďalších peňazí zo záchranného balíka.
debata (2)

S odvolaním sa na informácie z vládnych kruhov o tom informovala grécka štátna televízia ERT s tým, že hlasovanie potrvá asi hodinu. Na programe je zvyšovanie dane z pridanej hodnoty, zrušenie predčasných dôchodkov či ďalšie znižovanie niektorých penzií.

V pondelok sa krajiny eurozóny predbežne dohodli s Gréckom, že mu poskytnú ďalší záchranný program z Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM), ktorý je krízovým nástrojom únie. Samotné rokovania o pomoci sa začnú podľa dohody až po tom, čo Grécko schváli niektoré reformné opatrenia. Gréci dostali termín do stredy.

Koaličný partner Syrizy dohodu z Bruselu nepodporí

Predseda strany Nezávislí Gréci (ANEL), ktorá so Syrizou premiéra Tsiprasa tvorí grécku vládnu koalíciu, uviedol, že jeho strana vládu neopustí, avšak bude hlasovať len za tie opatrenia na ozdravenie gréckej ekonomiky, ktoré boli dohodnuté ešte pred víkendovým summitom v Bruseli.

Predseda pravicovo-populistických Nezávislých Grékov Panos Kammenos povedal, že jeho strana zostane súčasťou koalície s Tsiprasovou Syrizou, ale bude hlasovať len za tie úsporné opatrenia, na ktorých sa dohodli lídri všetkých veľkých politických strán. „Zaväzujeme sa hlasovať len za to, o čom sme rozhodli na stretnutí predsedov politických strán, nie za nanútené opatrenia,“ povedal pred novinármi Kammenos.

Strana tiež vylúčila vytvorenie koaličnej vlády s opozičnými stranami Potami a Nová demokracia. V Grécku sa špekuluje o možnom vzniku vlády národnej jednoty, ktorá by reformy, ktoré veritelia nariadili, presadila. V pondelok vytvorenie takého kabinetu nevylúčil ministrer práce a sociálnej solidarity Panos Skurletis. Proeurópska liberálna strana Potami už dala na vedomie, že síce nemá záujem vstúpiť do vlády so Syrizou, ale v záujme Grécka je pripravená reformy v parlamente podporiť.

Podpora opozície sa v parlamente očakáva, aj keď Tsipras čelí kritike niektorých členov svojej strany, ktorí podmienky vyrokované v Bruseli odmietajú, pretože pre krajinu budú znamenať ďalšie uťahovanie opaskov. Minister vnútra Nikos Vutsis zo strany Syriza v utorok novinárom povedal, že vláda sa bude snažiť dopady sociálne tvrdých opatrení zmierniť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Syriza #Alexis Tsipras #záchranný balík