Nemecký súd odsúdil dozorcu z Osvienčimu Gröninga na štyri roky väzenia

Nemecký súd v stredu uložil trest bývalému dozorcovi v nacistickom koncentračnom tábore Osvienčim Oskarovi Gröningovi štyri roky väzenia. 94-ročný bývalý dobrovoľník jednotiek SS sa zodpovedá z podielu na vražde viac ako 300 000 ľudí.

15.07.2015 07:26 , aktualizované: 10:17
debata (9)

Gröning v Osvienčime pôsobil aj v období medzi májom a júlom 1944 počas takzvanej maďarskej akcie, pri ktorej nacisti do vyhladzovacieho tábora transportovali viac ako 420 000 maďarských Židov. Obžalobe čelí práve kvôli údajnému podielu na smrti 300 000 z nich.

Na začiatku procesu v apríli priznal Gröning morálnu spoluvinu. Počítal peniaze do tábora zavlečených Židov a posielal ich na centrálu v Berlíne. Na rampe pri selekcii väzňov len dvakrát alebo trikrát zaskakoval za svojich kolegov a aj vtedy vraj len strážil zhabané kufre.

Prokuratúra požaduje pre Gröninga trest odňatia slobody vo výške troch a pol roka. Až 22 mesiacov by súd pravdepodobne uznal ako odpykané, pretože Gröninga bolo možné odsúdiť už oveľa skôr.

Prvýkrát sa totiž nemecká justícia začala jeho prípadom zaoberať už v 70. rokoch, neskôr proces zastavila. Gröningova obhajkyňa zníženie prípadného trestu preto požadovala práve s ohľadom na neprimerané prieťahy v dĺžke prinajmenšom 37 rokov.

Obhajoba žiada zbavenie viny. Gröning sa holokaustu priamo nezúčastnil a ako jeden z mála bývalých členov SS dobrovoľne vypovedal, a to aj v skorších procesoch so svojimi kolegami. Podľa svojich obhajcov tak výrazne prispel k objasneniu zločinov nacizmu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Osvienčim #rozsudok #Oskar Gröning