USA vyzvali k väčšiemu tlaku na Čínu kvôli Tibetu

Americkí zákonodarcovia držali v utorok minútu ticha ako spomienku na jedného z najznámejších politických väzňov, tibetského duchovného Tenzina Deleka Rinpocheho, ktorý zomrel v čínskom väzení.

15.07.2015 07:37
debata (46)

Členovia Snemovne reprezentantov sa sťažovali na to, že americká kritika čínskeho správania nijako nezabránila represiám voči menšinám, ku ktorým v ázijskej krajine dochádza, uviedla agentúra AP.

Zákonodarcovia vyzvali k väčšiemu tlaku USA na čínske úrady. Takisto požiadali Peking, aby vydal telo tibetského duchovného jeho rodine. Šesťdesiatpäťročný Rinpočhe zomrel v nedeľu vo väznici v meste Čcheng-tu. Príčiny smrti neboli známe. Odpykával si trest 20 rokov odňatia slobody, ku ktorým ho odsúdili za „terorizmus a podnecovania separatizmu“. Prepustenie Rinpočheho v minulých rokoch opakovane žiadali Spojené štáty, Európska únia i medzinárodné organizácie pre ľudské práva.

Čínska komunistická armáda obsadila Tibet v roku 1950. O deväť rokov neskôr tibetský duchovný vodca dalajláma utiekol po nevydarenom povstaní do exilu v Indii, kde sa zdržuje doteraz. Mnohí Tibeťania obviňujú centrálnu vládu v Pekingu z náboženského a kultúrneho útlaku. Peking spomínané obvinenia vytrvalo odmieta a vyhlasuje, že výrazne prispieva k modernizácii a rozvoju tohto regiónu.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #tibet