Po Mukačeve aj vo Ľvove začína byť horúco

V Donbase, na ukrajinskom východnom fronte, rastie koncentrácia ťažkých zbraní, ale začína byť rušno aj na možno vznikajúcom západnom fronte. Po sobotňajšej prestrelke v Mukačeve, ktorú vyvolali príslušníci ultraradikálneho Pravého sektora, sa v utorok ozvali dve explózie v dvadsaťminútovom intervale aj v západoukrajinskom Ľvove.

15.07.2015 07:46
debata (184)

Podľa polície incidenty v Mukačeve a vo Ľvove spolu súvisia. Iniciátori dvoch atentátov na policajné stanice pochádzajú zo Zakarpatskej oblasti. Podľa agentúry UNIAN pri prvom útoku utrpeli ťažké zranenie dvaja policajti a pri druhom zasiahli črepiny službukonajúcu policajtku.

Podvečer podľa portálu Mukachevo.net musela v Mukačeve zasahovať operatívna policajná skupina, ktorá reagovala na informáciu o vozidle v centre mesta naloženom trhavinou.

„Podľa predbežného vyšetrovania v prípade dvoch explózií útočníci zamínovali vchod do oboch policajných zariadení. Ide o súčasť najnovších aktivít v Zakarpatskej oblasti s cieľom destabilizovať situáciu v krajine,“ cituje agentúra UNN z utorkového stanoviska ukrajinského ministerstva vnútra.

Následne prokuratúra Ľvovskej oblasti informovala, že hlavnou verziou pri vyšetrovaní zostáva „diverzia s cieľom dezorganizovať prácu štátnych orgánov a šíriť paniku medzi obyvateľstvom“.

Jaceňuk informoval Washington

O situácii na západe Ukrajiny sa hovorilo aj počas najnovšej návštevy ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka vo Washingtone, kde sa o. i. márne usiloval získať prísľub dodávok zbraní pre ukrajinskú armádu. Zato sa od prezidenta USA Baracka Obamu a vicepremiéra Joe Bidena dočkal pochvaly za pokračujúce reformy a „plnenie minských dohôd“, ktoré sú podľa USA bičom na Rusko.

„Konflikt v Mukačeve je výsledkom korupcie a pašovania, ktorému chceli zabrániť príslušníci Pravého sektora. Vôbec nejde o Pravý sektor, ale o spomínané neduhy a zbrane v uliciach. Oni (Pravý sektor – pozn. red.) podporovali pašerákov a ich aktivity, ako aj voľný pohyb zbraní v meste. Všetci sa budú zodpovedať za zločiny, ktoré spáchali,“ povedal v rozhovore pre agentúru AP premiér Jaceňuk.

V súvislosti s voľným pohybom ozbrojených príslušníkov Pravého sektora, ktorí počas sobotňajšej prestrelky, pri ktorej zahynuli traja útočníci a viac ako desať osôb utrpelo zranenie, a pri ktorom použili okrem ľahkých zbraní aj granátomet, sa vyjadril aj ich najvyšší šéf Dmytro Jaroš.

„Moji bojoví druhovia použili zbrane preto, lebo zablokovali na hranici pašerácke toky, za čo si vyslúžili vyhrážky zo strany miestnej mafie. Ukrajinské zákony v oblasti neplatia, a tak bez zbraní viesť dialóg s mafiánmi je veľmi nebezpečné. Samozrejme, treba dávať pozor, kde a ako použiť zbrane. Naším cieľom je zachovanie Ukrajiny, ako aj stability v nej,“ cituje lídra pravicových ultraradikálov portál agentúry UNIAN. Nad jeho tvrdením mnohí iba neveriacky krútia hlavou. Skutočnosť je totiž úplne iná.

Vyberali „daň“ od pašerákov

Poslanec ukrajinského parlamentu za Blok Petra Porošenka Mustafa Najem, ktorého do snemovne vyniesla vlna „revolučných zmien“ vyvolaných kyjevským Majdanom, bol konkrétnejší ako premiér Jaceňuk a iné tvrdí aj v porovnaní s vyjadrením Jaroša.

„Príslušníci Pravého sektora vyberali tzv. daň od pašerákov za cigarety smerujúce do zahraničia,“ napísal poslanec v utorok na svojej internetovej stránke. Odvolávajúc sa na informáciu od bývalých pohraničníkov tvrdí, že miestna mafia platila 4 doláre v hotovosti za škatuľu cigariet, do akej sa voľakedy balili klasické televízory.

„Sumu platili všetci, čo pašovali,“ tvrdil Najem následne aj pred kamerami televízie ICTV v relácii Sloboda slova. „Odrazu niektorí odmietli platiť s tým, že sa vraj tak dohodli v Kyjeve. S kým konkrétne? Podozrievam, že so šéfom Štátnej pohraničnej služby Viktorom Nazarenkom, ktorého syn sa taktiež angažoval, a ktorého o aktivitách synáčika informovali,“ vyhlásil poslanec Najem.

Podľa neho príslušníci Pravého sektora „vyberali“ plošne v hotovosti peniaze aj od podnikateľov v Zakarpatskej oblasti. Vraj na podporu tzv. protiteroristickej operácie Kyjeva v Donbase.

Strelci z Mukačeva sú stále na úteku

V utorok pokračovalo do utorkového podvečera neúspešné pátranie po ozbrojencoch Pravého sektora, ktorí po prestrelke s miestnou políciou v Mukačeve utiekli do okolitých lesov. Do hľadania ozbrojencov, skupiny od 10 do 20 mužov, ktorí odmietli výzvy oficiálnych miest na odovzdanie zbraní, nasadili a vrtuľníky.

Podľa vyjadrenia Pravého sektora dvaja z prenasledovaných ozbrojencov sa ešte v pondelok „dobrovoľne vzdali silovým zložkám, aby z prvej ruky informovali o skutočnom pozadí prestrelky v Mukačeve“. Štátna bezpečnosť tvrdí, že ich zajala vďaka operatívnemu zásahu jej príslušníkov. Jej hovorkyňa Jelena Gitľanskaja citovaná agentúrou UNIAN informovala, že hľadanú skupinu „partizánov“ tvorí stále viac ako desať osôb. Všetci sú obyvateľmi Zakarpatskej oblasti.

„Operácia s cieľom ich deaktivizácie pokračuje. Žiadame odovzdanie zbraní výmenou za čestné a objektívne vyšetrenie konfliktu. Ďalšie krviprelievanie nedopustíme,“ cituje z vyhlásenia Gitľanskej agentúra UNIAN.

Podľa ukrajinského portálu Korrespondent v honbe za ostatnými príslušníkmi Pravého sektora nechtiac pomohol v utorok jeden zo štvancov, ktorý zapol mobil, a tak sa podarilo určiť miesto úkrytu prenasledovaných. Ide konkrétne o okolie dedinky Boboviči. Ako informovala agentúra UNN, oblasť včera príslušníci národnej gardy hermeticky uzavreli.

V súvislosti s pridlho trvajúcou operáciou vznikli špekulácie. Jednou z nich je, či má vôbec Kyjev záujem odzbrojiť a zatknúť „svedkov“ prestrelky, ktorí ju vyvolali a ktorých budú po dolapení musieť nakoniec „tvrdo“ potrestať. Môže to vyvolať rovnako tvrdú reakciu celého Pravého sektora, ktorého členovia bojujú hlavne v Donbase a už pohrozili, že front opustia a prídu do Kyjeva „urobiť poriadok“.

© Autorské práva vyhradené

184 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľvov #kríza na Ukrajine