Od zostrelenia boeingu nad Ukrajinou uplynie rok, vinník nie je známy

Malajzijský boeing z letu MH17 sa vlani 17. júla zrútil pri ukrajinskej dedine Hrabovo v Doneckej oblasti na území ovládanom proruskými separatistami na východe Ukrajiny. Na palube bolo celkovo 298 ľudí (283 cestujúcich a 15 členov posádky), z toho 193 Holanďanov. Nešťastie nikto neprežil.

15.07.2015 16:43
zostrelenie, lietadlo, boeing, ukrajina, MH17 Foto: ,
Počas rok trvajúceho vyšetrovania sa objavili správy o rabovaní na mieste tragédie a manipulácii s troskami zo strany povstalcov.
debata (124)

Základné fakty o katastrofe malajzijského boeingu s 298 ľuďmi na palube, ktorý bol pred rokom, 17. júla 2014, zostrelený nad Ukrajinou:

  • Lietadlo na trase Amsterdam – Kuala Lumpur bolo podľa doterajších informácií pravdepodobne zostrelené raketou zem-vzduch z výšky desiatich kilometrov, stroj sa zrútil o 15:25 SELČ.
  • Ukrajina a Spojené štáty tvrdia, že malajzijský boeing zostrelili separatisti raketou dodanou z Ruska, zatiaľ čo Moskva z nešťastia obviňuje ukrajinskú armádu.
  • Keďže dve tretiny z obetí tvorili Holanďania, vyšetrovanie vedú holandské orgány, ktoré svoju správu chcú zverejniť najskôr tento rok v októbri.
  • Doteraz sa vynárajú stále nové špekulácie. Podľa ruského serveru newsru.com a ďalších médií sa vyšetrovatelia prikláňajú k verzii, že lietadlo zostrelila raketa Buk ruskej výroby, odpálená z územia ovládaného proruskými separatistami.
  • Moskva tento rok v máji zverejnila správu, podľa ktorej bolo dopravné lietadlo naozaj zostrelené raketou Buk, ale vypálenou z územia kontrolovaného ukrajinskou armádou. Rusko dovtedy zostrelenie raketou Buk odmietalo a tvrdilo, že lietadlo mohla zasiahnuť raketa vypálená z ukrajinského bojového lietadla, ktoré v kritickom čase v oblasti operovalo.
  • Dôkazy, ktorými Moskva svoje tvrdenie dokladala, označili západní odborníci za pochybné. Za úplne vylúčenú považuje ruská analýza možnosť, že by lietadlo zasiahla raketa Buk odpálená z okolia mesta Snižne, ktoré ovládajú povstalci. Takýto výklad sa opakovane objavoval v informáciách ukrajinských a západných médií. Raketa bola vypálená z pozícií južne od obce Zaroščenske, kde sa vraj nachádzali ukrajinské sily.
  • Ruský výrobca protilietadlových rakiet tento rok v júni uviedol, že boeing zostrelila staršia verzia rakety Buk, ktorú už firma dávno nevyrába, avšak ktorá sa stále nachádza v ukrajinskej výzbroji.
  • So svojou verziou prišla aj ukrajinská kontrarozviedka SBU, podľa ktorej stroj mohli zostreliť ukrajinskí vojaci, ktorí po marcovej ruskej anexii Krymu prebehli na ruskú stranu. SBU tiež po páde lietadla zverejnila rozhovory medzi povstaleckými veliteľmi a tiež medzi ruským agentom a dôstojníkom ruskej armádnej rozviedky GRU, z ktorých má podľa SBU vyplývať zodpovednosť kozákov bojujúcich na strane povstalcov za zostrelenie civilného lietadla, ktoré si pomýlili s armádnym lietadlom. Pravosť nahrávky zatiaľ nebola objektívne posúdená.
  • Čierne skrinky z lietadla, ktoré zaznamenávajú hlasovú a dátovú komunikáciu posádky s letovými dispečermi a zachytávajú aj všetky zvuky v pilotnej kabíne, sa najprv dostali do rúk východoukrajinských vzbúrencov, ktorí ich 22. júla, asi tri dni po objavení odovzdali malajzijským vyšetrovateľom.
Rodiny obetí ani rok po páde lietadla nevedia,... Foto: Reuters, Michael Kooren
pozostalí, smútok, zostrelenie, ukrajina, MH17 Rodiny obetí ani rok po páde lietadla nevedia, kto je za smrť ich najbližších zodpovedný.
  • Skrinky boli ľahko poškodené, ich záznamové nosiče boli údajne neporušené. Analýzou čiernych skriniek sa zaoberajú špecializované pracoviská britského ministerstva dopravy v juhoanglickom Farnboroughe. V rovnaký deň povstalci ustúpili medzinárodnému tlaku a vypravili z povstaleckých území vlak s telami obetí katastrofy.
  • Na miesto havárie sa najskôr okrem povstalcov dostali pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorým povstalci a boje spočiatku prístup obmedzovali. Neskôr na miesto dorazili aj holandskí a austrálski experti, čo im umožnilo zastavenie bojov. Objavili sa aj správy o rabovaní na mieste tragédie a manipulácii s troskami zo strany povstalcov.
  • Holandsko a Malajzia sa usilujú o zriadenie špeciálneho súdu OSN, ktorý by súdil zodpovedných za zostrelenie boeingu. Rusko sa vyslovilo proti návrhu, ktorý označilo za „neaktuálny“ a „kontraproduk­tívny“, pretože ešte neskončilo vyšetrovanie.
124 debata chyba
Viac na túto tému: #Boeing #Ukrajina #zostrelený #MH17