Zakarpatskú oblasť na Ukrajine má spravovať doterajší Luhanský gubernátor

Gubernátor Hennadij Moskal, ktorý doteraz stál na čele Luhanskej oblasti, čiastočne ovládnutej proruskými separatistami, sa má stať novým šéfom Zakarpatskej oblasti na opačnom, západnom konci Ukrajiny.

15.07.2015 13:46
debata (7)

Oznámili to v stredu ukrajinské médiá s tým, že oficiálne vymenovanie má nasledovať do konca týždňa. Ruské médiá už berú Moskalovo nové poverenie nastoliť poriadok v Zakarpatsku ako hotovú vec. Podľa Moskalovho zástupcu sa na tom už v utorok dohodla ukrajinská rada národnej bezpečnosti. Zatiaľ nie je jasné, kto Moskala, často fotografovaného v uniforme, nahradí na čele Luhanskej oblasti.

Moskal pôsobil v bezpečnostných zložkách od roku 1973, z inšpektora sa vypracoval až do kresla námestníka ministra vnútra a hodnosti policajného generálporučíka. V Zakarpatsku bol oblastným policajným náčelníkom v polovici 90. rokov, posledných desať rokov pôsobil na východe krajiny, kde podľa tlače musel zápasiť s pašovaním, ktoré je spolu s korupciou považované za hlavný problém Zakarpatska, a to aj kvôli prepojeniu s miestnymi politickými elitami.

Závažnosť situácie poodhalil víkendový incident pri Mukačeve, kde v prestrelkách medzi ozbrojencami z Pravého sektora a policajtmi zahynuli traja ľudia a desiatka ďalších utrpela zranenia. V pozadí sporu bolo práve prerozdeľovanie sfér vplyvu a ziskov z pašovania.

Ukrajinská armáda utrpela najhoršie straty za päť týždňov

Osem ukrajinských vojakov zahynulo a 16 sa zranilo počas uplynulých 24 hodín na východe krajiny. Oznámili to v stredu ukrajinské úrady. Podľa agentúry AFP vládne sily utrpeli najhoršie straty za posledných päť týždňov.

Ukrajinská bezpečnostná rada obvinila „ruské teroristické zoskupenie“, že sa dopustilo jedného z najhorších porušení prímeria silným bombardovaním ukrajinských pozícií z húfnic kalibru 152 milimetrov. „Osem ukrajinských vojakov zahynulo, 16 sa zranilo,“ uviedla rada v komuniké.

Ožila tiež prieskumná a výzvedná činnosť nepriateľa. „Tieto akcie svedčia o ďalšom pokuse Ruska a jeho bábok úplne zničiť Minské dohody a obnoviť boje novou ofenzívou,“ varovala rada a uistila, že ukrajinské velenie podniká protiopatrenia na odrazenie „ruskej agresie“.

Moskva stále popiera, že by sa do konfliktu priamo zapojila. Zatiaľ nie je jasné, či do bilancie ôsmich mŕtvych ukrajinských vojakov je zahrnutých aj päť obetí výbuchu pri odstraňovaní mín v Luhanskej oblasti, o ktorom v stredu informovala miestna polícia.

„V Luhanskej oblasti okolo poludnia 14. júla pri obci Bolotene počas plnenia služobných úloh odmínovať priestor vybuchlo zariadenie. Päť príslušníkov ozbrojených síl zahynulo,“ uviedol hovorca Ruslan Tkačuk. Vojaci boli vo veku od 23 do 45 rokov.

Hoci v polovici februára na východe Ukrajiny vyhlásili prímerie, obe strany sa prakticky denne vzájomne obviňujú z porušovania pokoja zbraní. Konflikt si od vlaňajšieho apríla vyžiadal už viac ako 6 500 životov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vymenovanie #kríza na Ukrajine #Luhansk #Zakarpatsko #gubernátor