Jemenskí ministri sa vrátili z exilu do prístavu Aden

Do jemenského prístavu Aden vo štvrtok dorazilo niekoľko ministrov a predstaviteľov spravodajských služieb z exilovej jemenskej vlády. Stalo sa tak len deň po tom, ako boli zo strategického mesta vytlačení šíitski rebeli.

16.07.2015 12:53
debata (1)

Ako uviedla agentúra Reuters, ide o prvú podobnú cestu jemenských predstaviteľov, ktorí sídlia v Saudskej Arábii, od začatia bojov v Jemene pred viac ako tromi mesiacmi.

Jemenskí predstavitelia, medzi nimi tiež minister vnútra a dopravy aj šéf spravodajských služieb, dorazili vrtuľníkom na vojenskú základňu na západe Adenu. „Prezident Abdar Rabbi Mansúr Hádí vyslal túto skupinu, aby sa vrátila do Adenu a pracovala na vylepšení bezpečnostnej situácie a zabezpečenie stability pred obnovením štátnych inštitúcií v Adene,“ uviedol jeden z členov delegácie.

Miestni bojovníci za posledné dva dni postupne dostali pod kontrolu Adenské letisko aj hlavný prístav a vytlačili šiitskych povstalcov. Boje si podľa zdravotníkov vyžiadali desiatky mŕtvych a zranených.

Šíitski vzbúrenci začali Jemen obsadzovať od vlaňajšieho septembra. Jemenský prezident Hádí následne utiekol do exilu v Saudskej Arábii. V bojoch zahynulo viac ako 3 500 ľudí. Proti rebelom podniká od 26. marca nálety koalícia sunnitských krajín na čele so Saudskou Arábiou. Ich cieľom je zabezpečiť, aby sa k moci mohol vrátiť prezident Hádí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #návrat #ministri