Putin nechce tribunál OSN, ani mediálne úniky o zostrelení MH17

Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtkovom telefonáte holandskému premiérovi posťažoval na mediálne úniky z vyšetrovania katastrofy malajzijského boeingu z letu MH17, ktorý sa pred rokom zrútil na východe Ukrajiny. Ohradil sa tiež proti návrhu na zriadenie osobitného tribunálu OSN pre potrestanie vinníkov katastrofy.

16.07.2015 13:42
debata (349)

„Putin podrobne vysvetlil ruské stanovisko ohľadom predčasnej a kontraproduktívnej iniciatívy niekoľkých krajín, vrátane Holandska, na vytvorenie medzinárodného tribunálu pre stíhanie osôb zodpovedných za zničenie malajzijského lietadla,“ uviedol Kremeľ o rozhovore s premiérom Markom Rutt.

Podľa prezidenta by rozhodovanie o súdnych mechanizmoch malo predchádzať ukončeniu medzinárodného vyšetrovania, a to by v súlade s rezolúciou BR OSN malo byť „komplexné a objektívne, nezávislé a nestranné“. Putin tiež upozornil na neprípustnosť rôznych mediálnych únikov, „ktoré majú otvorene politický charakter“. Telefonát sa podľa Kremľa uskutočnil na holandský návrh.

V stredu americká televízia CNN s odvolaním sa na pracovnú verziu záverečnej správy holandských vyšetrovateľov uviedla, že dôkazy svedčia o tom, že lietadlo s 298 ľuďmi na palube zostrelili proruskí povstalci. Zdroj blízky vyšetrovateľom CNN povedal, že správa mapuje let MH17 minútu po minúte a opisuje, odkiaľ presne bola raketa vypálená a kto toto územie ovládal. To vraj ukazuje na proruských rebelov.

Boeing sa zrútil pri ukrajinskej dediny Hrabovo v Doneckej oblasti na území ovládanom proruskými separatistami na východe Ukrajiny. Na palube bolo celkovo 298 ľudí (283 cestujúcich a 15 členov posádky), z toho 193 Holanďanov. Nešťastie nikto neprežil.

Ukrajina a Spojené štáty tvrdia, že malajzijský boeing zostrelili separatisti raketou dodanou z Ruska, zatiaľ čo Moskva z nešťastia obviňuje ukrajinskú armádu. Keďže dve tretiny z obetí tvorili Holanďania, vyšetrovanie vedú holandské orgány. Holandská štátna televízia a rádio už v marci s odvolaním sa na svoje zdroje blízke vyšetrovateľom uviedli, že zostrelenie letu MH17 majú veľmi pravdepodobne na svedomí ruskí vojaci.

349 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #zostrelené malajzijské lietadlo #MH17