MH–17: Putin odmieta medzinárodný tribunál

Najprv pochovali len časti ich tiel. Potom pomocou DNA identifikovali ďalšie pozostatky. Teraz si Evert van Zijtveld nie je istý, čo robiť. Má otvoriť hrob, aby doň vložil, čo ešte zostalo z jeho 19-ročnej dcéry Frederique a 18-ročného syna Roberta-Jana?

16.07.2015 20:00
MH17, zostrelenie, lietadlo, trosky, vyšetrovanie Foto:
Pred rokom pri zostrelení letu MH–17 nad východnou Ukrajinou zahynulo 298 ľudí. Na snímke trosky lietadla spoločnosti Malaysia Airlines.
debata (750)

Mladí Holanďania boli 17. júla 2014 medzi 298 ľuďmi na palube letu MH-17 spoločnosti Malaysia Airlines. Lietadlo pred rokom zostrelili nad východnou Ukrajinou. Holandské vyšetrovanie podľa dosiaľ zverejnených informácií naznačuje, že stroj zasiahla raketa vystrelená z územia, ktoré ovládali separatisti podporovaní Ruskom.

"Nevieme, čo máme robiť. Je veľmi zložité urobiť rozhodnutie, či otvoriť hrob, aby ste doň vložili kúsky kostí,“ povedal pre televíziu CBC Van Zijtveld. Tragická dilema je len jeden hrôzostrašný príbeh 298 mŕtvych.

Pravdepodobne v polovici októbra by Holandsko mohlo predložiť správu o záveroch vyšetrovanie. Boeing spoločnosti Malaysia Airlines letel pred rokom z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Medzi obeťami katastrofy bolo až 193 holandských občanov. Všetci pozostalí chcú vedieť, kto a prečo lietadlo zostrelil.

"Chápem ich netrpezlivosť. Chceli by presne vedieť, čo sa stalo. Chcú odpovede,“ uviedol pre CBS Fred Westerbeke, prokurátor, ktorý vedie vyšetrovanie. Ten zároveň naznačil, že hľadať pravdu nie je jednoduché ani z politického hľadiska. "Veľké kriminálne vyšetrovania si vyžadujú veľa času a pre všetky okolnosti nie je toto vyšetrovanie jednoduché,“ tvrdí Westerbeke.

Televízia CNN uviedla, že dôkazy, ktoré majú k dispozícii vyšetrovatelia, svedčia o tom, že lietadlo zasiahla raketa zem-vzduch systému Buk. Bola vystrelená z územia, ktoré kontrolujú Ruskom podporovaní povstalci. CNN sa odvoláva na predbežnú správu vyšetrovateľov.

Separatisti akúkoľvek vinu odmietajú. Rusko stále tvrdí, že za zostrelenie lietadla nesie zodpovednosť Ukrajina. Moskva ponúka dve teórie. Jednou je, že Buk použili Ukrajinci. Druhou zase, že malajzijské lietadlo zostrelila ukrajinská stíhačka. Moskovské tvrdenia však boli viac ráz verejne spochybnené.

Prečítajte si glosu Mariána Repu: Čakanie na pravdu

Okrem Holandska mali v lietadle najviac občanov Malajzia a Austrália. Všetky tieto krajiny podporujú myšlienku vytvorenia medzinárodného tribunálu, ktorý by sa zaoberal obvineniami týkajúcimi sa zostrelenia letu MH-17.

Malajzia už členom Bezpečnostnej rady OSN aj predložila predbežný návrh, ako by celý proces mohol vyzerať. Moskva však včera vytvorenie tribunálu opätovne odmietla. V telefonickom rozhovore to holandskému premiérovi Markovi Ruttemu potvrdil ruský prezident Vladimir Putin.

"Vysvetlil ruskú pozíciu ohľadne predčasných a kontraproduktívnych iniciatív viacerých krajín, vrátane Holandska, na vytvorenie medzinárodného tribunálu,“ citovala z rozhovoru štátnikov tlačová služba Kremľa. "Tribunál by najlepšie garantoval spoluprácu všetkých krajín,“ vyhlásil podľa agentúry Reuters Rutte v diskusii s Putinom.

Šéf Kremľa sa v rozhovore posťažoval, že médiá svojimi hypotézami politizujú vyšetrovanie, ktoré má byť nezávislé. Ako podotkli viacerí pozorovatelia, nie je jasné, či mal Putin v súvislosti s letom MH-17 na mysli aj nekonečné množstvo konšpiračných teórií, ktoré dostávajú priestor najmä v ruskej televízii.

Rusko má v Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov právo veta. Znamená to, že keby malo byť vytvorenie tribunálu schválené v BR OSN, Moskva ho môže odmietnuť. "Najlepšou možnosťou by asi bolo vytvorenie vyšetrovacieho výboru, ale mimo štruktúr BR OSN. Proces by mohlo naštartovať Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov,“ reagovala pre Pravdu Emily Crawfordová, odborníčka na medzinárodné právo z univerzity v Sydney.

"Mohla by to byť niečo ako Goldstonova správa (tím OSN skúmal možné porušenie medzinárodného práva počas vojny v Gaze v roku 2009, pozn. red.). Je potrebné získať fakty, až potom riešiť, aké právne možnosti využiť na potrestanie vinníkov. Takže takýto výbor by mohol byť dobrým štartom,“ myslí si Crawfordová.

Už spomenutá predbežná správa, na ktorú sa odvoláva CNN, sa okrem zodpovednosti za zostrelenie lietadla zaoberá aj ďalšími faktormi, ktoré viedli ku katastrofe. Dokument vraj kritizuje spoločnosť Malaysia Airlines, že nevenovala dostatočnú pozornosť varovaniam a lietadlo poslala nad pásmo konfliktu. Viaceré aerolínie sa pritom preletom na východnou Ukrajinou v čase katastrofy vyhýbali.

Pozostalí žalujú exveliteľa separatistov

Pozostalí obetí z malajzijského boeingu z letu MH-17, ktorý pred rokom zostrelili na východnej Ukrajine, podali žalobu na bývalého ruského veliteľa separatistov Igora Girkina, zvaného Strelkov. Podľa nich je zodpovedný za zničenie stroja. Pozostalí požadujú 900 miliónov dolárov.

Žaloba bola podľa denníka podaná v stredu v Chicagu v mene príbuzných 18 zabitých cestujúcich a opiera sa o vyjadrenie Girkina na ruskej sociálnej sieti VKontakte po zostrelení lietadla: Varovali sme ich – nelietajte po našom nebi. Keď sa ukázalo, že išlo o civilný stroj, správa bola vymazaná.

(čtk)

© Autorské práva vyhradené

750 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #zostrelené malajzijské lietadlo #MH17 #tribunál