Indonézia: Pre sopečné erupcie sú uzavreté tri letiská

Erupcie dvoch sopiek si vo štvrtok v Indonézii vyžiadali uzavretie letísk na troch miestach vrátane Surabaje, druhého najväčšieho mesta v krajine.

16.07.2015 21:22
debata

Podľa hovorcu indonézskeho ministerstva dopravy Juliusa Adravidu Baratu, na ktorého sa odvoláva agentúra AP, ochromil letiská v Surabaji a Malangu na východe Jávy popol z vulkánu Raung patriaceho medzi najaktívnejšie v regióne.

Terajšia aktivita trvá už od konca júna, pričom oblak sutín a popola dosiahol dvojkilometrovú výšku. V súvislosti s erupciami sopky Raung minulý týždeň prerušili prevádzku taktiež letiská na ostrovoch Bali a Lombok.

Letisko v meste Ternate na severe súostrovia Moluky uzavreli po prebudení blízkej sopky Gamalama. Popol predstavujúci nebezpečenstvo pre motory lietadiel vychrlila do výšky jeden a pol kilometra.

Sopky narušili dopravu v období, keď vrcholia každoročné presuny miliónov Indonézanov za rodinami oslavujúcimi koniec moslimského pôstneho mesiaca ramadán. Indonézia je najľudnatejšou moslimskou krajinou sveta. Na tamojších ostrovoch sa nachádza viac ako 130 činných sopiek.

debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #sopka #erupcia