Tragédia MH–17 – pieta zatienená obviňovaním

Obyvatelia dedinky Hrabove na východe Ukrajiny, ktorá sa nachádza na území kontrolovanom odporcami vlády v Kyjeve, sa zapojili do piatkovej celosvetovej piety za obeťami leteckej katastrofy zo 17. júla minulého roka. Práve v chotári obce dopadli trosky lietadla spoločnosti Malaysia Airlines s 298 cestujúcimi na palube.

17.07.2015 14:30 , aktualizované: 19:27
ukrajina, spomienka, zostrelenie, MH17 Foto:
Tak ako po celom svete aj Ukrajinci si pripomenuli v piatok ročné výročie tragédie letu MH–17 položením kvetov v Kyjeve pred budovou veľvyslanectva Holandska, ktorého občania boli medzi takmer tristo obeťami nešťastia.
debata (551)

Žiaľ, ako konštatujú mnohí pozorovatelia, spomienku na desiatky nevinných obetí zatienilo politikárčenie, obviňovanie a špekulácie o možnom vinníkovi, ktoré nemajú nič spoločné so skutočnou úctou k obetiam.

Do situácie pravdepodobne nevnesie viac svetla ani záverečná správa holandskej komisie, ktorú majú zverejniť koncom leta. Holandskej preto, lebo krajina mala najviac občanov na palube tragického letu nad juhovýchodným Donbasom. Podľa niektorých zdrojov správa nebude menovať konkrétnych vinníkov, ale bude obsahovať podrobnosti o okolnostiach letu, príčinách a následkoch pádu. Niektorým politikom to však nebráni vynášať zaručene nezaručené súdy o „ostrostrelcoch“.

Vyšetrovanie sa musí sústrediť na získanie skutočnej pravdy, a nie na uspokojenie číchsi politických záujmov a ambícií.
zo správy prokuratúry DĽR

„Je to barbarstvo spáchané počas konfliktu proruských separatistov a ukrajinských vládnych síl,“ vyhlásil austrálsky premiér Tony Abbott v Canberre pri odhalení pamätnej dosky 38 austrálskym obetiam. Práve Austrália, spoločne napríklad s Kanadou, Holandskom, Malajziou a Ukrajinou, sa pokúša preniesť celé vyšetrovanie na pôdu nimi navrhovaného medzinárodného tribunálu pod záštitou OSN. Proti je však viacero štátov, hlavne Rusko. Návrh totiž považuje za priehľadný pokus o nátlak na Kremeľ ešte pred skončením vyšetrovania.

Ruský prezident Vladimir Putin sa preto vo štvrtok pokúsil vysvetliť postoj Moskvy aj holandskému premiérovi. „Ide o kontraproduktívny a predčasný zámer, pretože sa ešte neskončilo vyšetrovanie, ktoré by malo byť objektívne a nestranné,“ zdôraznil Putin v telefonickom rozhovore. Už skôr Moskva upozornila, že aj ona má vlastné výsledky vyšetrovania tragédie, ktoré, ako informovala, zverejní až po skončení oficiálneho vyšetrovania.

Austrálsky premiér Tony Abbott pri pamätníku... Foto: SITA/AP, Dave Gray
Austrália, MH17, Tony Abbott Austrálsky premiér Tony Abbott pri pamätníku obetí nešťastného letu MH17, pri ktorom zahynuli aj austrálski občania.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko však čakať nechce. V prípade vinníka má jasno. Zo zodpovednosti za tragédiu aj v piatok obvinil ruské vedenie. „Vysoko vyspelá zbraň, ktorou zostrelili lietadlo, sa mohla dostať do rúk teroristov iba z Ruska. Nemohlo sa to stať bez jeho účasti, bez priameho rozkazu z najvyššieho politického vedenia susedného štátu,“ vyhlásil Porošenko citovaný agentúrou UNIAN.

Toto tvrdenie si takto otvorene doteraz nedovolili povedať ani vo Washingtone, ktorého špionážne satelity, rovnako ako aj ruské, „viseli“ v čase tragédie nad juhovýchodom Ukrajiny. Napokon ani nie dve hodiny po zostrelení boeingu poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko „podrobne“ informoval o detailoch tragédie. „Teroristi zostrelili civilné lietadlo raketovým komplexom Buk, ktorý im láskavo poskytol Putin,“ tak opisujú obsah jeho reakcie prítomní novinári.

Za osobitný prejav ľudského hyenizmu považujú viacerí pozorovatelia rozhodnutie austrálskych médií zverejniť doteraz neznáme video nakrútené v deň tragédie. Nič nedokazuje, ale zato bezprostredne zachytáva situáciu priamo na mieste tragédie ihneď po dopade trosiek lietadla. Vrátane prehľadávania osobných vecí obetí s cieľom zistiť ich totožnosť.

Šéfke austrálskej diplomacie Julii Bishopovej však snaha oficiálnych predstaviteľov separatistov aj s visačkami na krku stačila na to, aby konštatovala, že zábery vyvolávajú „zhnusenie“. Pritom, ako konštatuje nemecký denník Tagesspiegel, „išlo o zábery vytrhnuté z kontextu a to tzv. zviera v policajnej uniforme, ako vidieť v origináli, sa žehná nad telami obetí“.

Ukrajinčania v obci Hrabove si pripomenuli rok... Foto: SITA/AP, Mstyslav Chernov
Ukraine MH17 Anniversary Ukrajinčania v obci Hrabove si pripomenuli rok od tragického pádu lietadla.

Aj vo štvrtok prokuratúra samozvanej Doneckej ľudovej republiky vo svojom stanovisku potvrdila ochotu, tak ako doteraz, spolupracovať s holandskými vyšetrovateľmi, ktorým povstalci odovzdali všetky úlomky, fragmenty, ako aj osobné vecí obetí plne v súlade s platnými medzinárodnými normami.

„Vyšetrovanie sa musí sústrediť na získanie skutočnej pravdy, a nie na uspokojenie číchsi politických záujmov a ambícií,“ konštatuje sa v závere dokumentu.

Pôvodný článok z agentúr bol nahradený článkom z denníka Pravda

© Autorské práva vyhradené

551 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #separatisti #zostrelenie lietadla #MH17