USA nevylučujú vojenskú intervenciu, ak Irán poruší zmluvu o jadre

Vojenské riešenie nemožno vo vzťahu k Iránu ani do budúcnosti úplne vylúčiť, ak poruší Teherán dohodu o jadrovom programe. Uviedol to v piatok hovorca Bieleho domu Josh Earnest s tým, že Washington však dáva prednosť diplomacii.

17.07.2015 23:17
debata (34)

Uzatvorenie zmluvy umožní USA získať väčší pohľad do iránskych aktivít, dodal hovorca prezidenta Baracka Obamu.

Dohoda s Iránom, ktorá blokuje prístup Teheránu k vývoju jadrových zbraní výmenou za zrušenie medzinárodnej sankcií, bola uzavretá v utorok po mnohoročnom úsilí vyjednávačov z USA, Británie, Francúzska, Ruska, Nemecka, Číny, Iránu a Európskej únie. Dosiahnutie dohody vyvolalo široký medzinárodný súhlas.

Dokument tvrdo kritizoval Izrael a nepáči sa ani Saudskej Arábii, mocenskému rivalovi Teheránu a jednému z hlavných spojencov USA na Blízkom východe. Práve iránska jadrové dohoda bola hlavnou témou rozhovoru pri stretnutí prezidenta Baracka Obamu sa saudskoarabským ministrom zahraničia Adilom Džubajrom vo Washingtone. Rokovania sa podľa Earnesta uskutočnilo na priamu žiadosť kráľa Salmána a bolo dôkazom silného partnerstva oboch krajín.

O regionálnej bezpečnosti po uzavretí jadrovej dohody s Iránom bude budúci týždeň priamo v Rijáde navyše rokovať aj americký minister obrany Ashton Carter. Podľa Earnestovho vyjadrenia sa USA v súčasnosti snažia aj o prehĺbenie bezpečnostnej spolupráce s Izraelom. Tento týždeň sa napríklad zišiel zástupca amerického ministerstva zahraničia zodpovedný za boj s terorizmom so svojím izraelským kolegom.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #vojenská intervencia #dohoda o jadrovom programe