Bezpečnostná rada OSN odložila hlasovanie o tribunále k tragédii MH17

Bezpečnostná rada OSN odložila hlasovanie o vytvorení medzinárodného tribunálu, ktorý sa má zaoberať okolnosťami tragického pádu malajzijského boeingu minulý rok v júli nad východnou Ukrajinou.

18.07.2015 09:05
debata (246)

Členovia Rady mali podľa sobotných informácií diplomatov hlasovať v utorok, ale debatu odložili o týždeň. Neočakáva sa, že návrh prejde, pretože Rusko, ktoré s tribunálom nesúhlasí, má ako stály člen Bezpečnostnej rady právo veta.

Podľa diplomatov citovaných ruskou agentúrou TASS majú byť do diskusie o vytvorení medzinárodného tribunálu prizvaní ministri zahraničia štátov, ktoré sa na vyšetrovaní katastrofy podieľajú, teda Ukrajiny, Holandska, Malajzie a Austrálie. Pri nešťastí zahynulo všetkých 298 cestujúcich a členov posádky, väčšina obetí bola z Holandska.

Podľa správy vyšetrovateľov, ktorej časti v minulých dňoch prenikli do médií, bol stroj zostrelený raketou zem-vzduch odpálenou z povstaleckého územia. Rusko, ktoré vzbúrencov podporuje, ale takú verziu udalostí odmieta a tvrdí, že útok mohol byť dielom ukrajinskej armády. Výsledky medzinárodného vyšetrovania by mali byť zverejnené do konca tohto roka.

246 debata chyba
Viac na túto tému: #BR OSN #hlasovanie #zostrelenie lietadla #MH17 #tribunál