Chameneí: Irán nemieni ďalej rokovať s USA

Irán nemieni rokovať so Spojenými štátmi o zahraničných otázkach, prerokovanie iránskeho jadrového programu bolo výnimkou. Povedal to v sobotu v Teheráne najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí.

18.07.2015 09:18
Chamenei Foto:
Iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí.
debata (31)

Zdôraznil, že politika Teheránu proti americkej „arogancii“ sa nezmení. Iránska politika na Blízkom východe je podľa neho v „priamom kontraste“ s tamojšou politikou Spojených štátov. Jadrová dohoda nezmení podporu, ktorú dáva Irán svojím „priateľom“ v regióne, uistil Chameneí hnutia Hizballáh a ďalšie tamojšie spriaznené skupiny a hnutia.

Vyjadril sa krátko po tom, čo hovorca Bieleho domu vyhlásil, že vo vzťahu k Iránu, ani do budúcnosti nie je možné úplne vylúčiť vojenské riešenie, ak poruší Teherán dohodu o jadrovom programe. Hovorca prezidenta Baracka Obamu Josh Earnest tiež povedal, že uzavretie zmluvy umožní USA získať väčší pohľad do iránskych aktivít.

Dohoda s Iránom, ktorá blokuje prístup Teheránu k vývoju jadrových zbraní výmenou za zrušenie medzinárodnej sankcií, bola uzavretá v utorok po mnohoročnom úsilí vyjednávačov z USA, Británie, Francúzska, Ruska, Nemecka, Číny, Iránu a Európskej únie. Dosiahnutie dohody vyvolalo široký medzinárodný súhlas. Dokument tvrdo kritizoval Izrael a nepáči sa ani Saudskej Arábii, mocenskému rivalovi Teheránu a jednému z hlavných spojencov USA na Blízkom východe.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Alí Chameneí #dohoda o jadrovom programe