Lesné požiare v Grécku sú čiastočne pod kontrolou

Gréckym hasičom sa v noci na sobotu podarilo dostať čiastočne pod kontrolu lesné požiare v krajine. Oznámil to v sobotu ráno podľa agentúry DPA hovorca hasičov Tomas Tomopulos.

18.07.2015 09:46
debata

Zároveň však varoval, že nebezpečenstvo vzplanutia ďalších ohnísk zostáva vysoké, pretože predovšetkým na juhu Grécka sú opäť očakáva silný vietor.

Stovky gréckych hasičov bojujú s pomocou desiatok cisternových lietadiel s požiarmi v lesoch a najmä krovinatých porastoch, ktoré vypukli najmä na juhu krajiny a v oblasti metropoly Atén kvôli extrémne suchému a horúcemu počasiu.

V piatok ich v priebehu niekoľkých hodín vzplanulo 59, spresnil Tomopulos. Úrady vykonali evakuáciu tisícov ľudí, vrátane 200 detí z letných táborov blízkosti gréckeho hlavného mesta. Evakuovali tiež sirotinec a kláštor v Aténach.

Ministerstvo obrany zmobilizovalo armádu, aby pomáhala nielen brániť šíreniu požiarov, ale aj vypuknutiu ďalších. Panujú obavy, že niektoré boli založené úmyselne. Grécka vláda požiadala o pomoc Európsku úniu. Na žiadosť Atén obratom reagovalo Francúzsko vyslaním dvoch cisternových lietadiel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #nebezpečenstvo #Atény #lesné požiare #silný vietor