Rakúsko zasiahli silné búrky, vo Francúzsku evakuovali 15-tisíc skautov

Vyvrátené stromy, horiaca trafostanica, poškodená energetická sieť, strhnuté strechy a zaplavené pivnice, takto vyzerá v skratke súhrn dôsledkov prudkých búrok, ktoré v noci nadnes zasiahli rakúsku spolkovú krajinu Salzbursko.

18.07.2015 14:20
debata (2)

Stovky tamojších hasičov mali plné ruky práce aj v súvislosti s vyvrátenými stromami na cestných komunikáciách, ktoré v jednom z prípadov uväznili vodičku tak, že nemohla s vozidlom ani pokračovať v ceste, ani cúvnuť. Našťastie, však ona, ako aj jej manžel vyviazli bez ujmy na zdraví a hasiči ich napokon zo „zajatia“ vyslobodili.

Pre viac ako 600 hasičov bolo však menej zriedkavé zasahovanie v zaplavených pivničných alebo iných nižšie položených domových priestorov. Na odstraňovaní následkov nočných rozmarov prírody sa tam pracuje aj v súčasnosti.

Intenzívne búrky sprevádzané zrážkami a prudkým nárazovým vetrom zasiahli aj rakúsku spolkovú krajinu Štajersko. Na jej severe spôsobili predovšetkým škody na strechách objektov a zanechali množstvo vyvrátených stromov, kým na juhu mali hasiči najviac práce s odčerpávaním vody zo zaplavených pivníc. Pod vodou sa tu však ocitli aj cestné komunikácie, vyplýva z informácií tlačovej agentúry APA.

Poškodené strechy sa hasiči snažili zabezpečiť aspoň provizórne. Väčšinu následkov búrok sa podarilo už odstrániť, avšak šesť statkov zostáva ešte odrezaných od zvyšku sveta, informovala krajinská polícia s poukázaním na fakt, že prístupové komunikácie k ním sú zablokované množstvom vyvrátených stromov.

Prudké búrky a s nimi spojené škody zaznamenali aj v rakúskych spolkových krajinách Tirolsko a Vorarlbersko, kde hasiči zasahovali v priebehu uplynulej noci takmer 200-krát. K zraneniam osôb tu nedošlo. Podobne ako v iných častiach alpskej republiky aj tu narúšali vyvrátené stromy plynulosť cestnej premávky.

Prudký vietor strhol navyše v Kufsteine strechu obytného domu, pričom došlo k vážnemu poškodeniu viacerých motorových vozidiel. V okrese Imst vypukol po zásahu blesku lesný požiar, ktorý sa ešte v nočných hodinách podarilo zlikvidovať.

Na Bodamskom jazere sa v úzkych ocitla plachetnica, ktorú sa napokon podarilo zastaviť napriek nárazom vetra o rýchlosti okolo 80 km/hodinu asi kilometer pred nemeckým pobrežím.

Francúzsko: Búrka si vynútila evakuáciu stanového tábora s 15 000 skautmi

Stanový tábor s 15 000 skautmi z 29 krajín museli v noci na sobotu evakuovať kvôli prudkej búrke v Štrasburgu. Tínedžerov vo veku 14–17 rokov prepravili do neďalekej viacúčelovej haly, informovala tamojšia prefektúra.

Podľa dostupných informácií organizátorov zo skautskej organizácie SGDF utrpelo ľahšie zranenia okolo 15 účastníkov týždňovej medzinárodnej akcie. Všetkých ošetrili záchranári.

Prudký nárazový vietor v priebehu niekoľkých minút prevrátil množstvo stanov, informovali regionálne noviny Derniéres Nouvelles d'Alsace.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #búrky #evakuácia