Pozostalí po obetiach z airbusu Germanwings odmietli odškodné

Pozostalí obetí katastrofy nemeckého airbusu spoločnosti Germanwings vo francúzskych Alpách z 24. marca 2015 odmietli ako "neprimeranú" ponuku materskej leteckej spoločnosti prevádzkovateľa stroja - spoločnosti Lufthansa na odškodnenie a súčasne, ako v sobotu v Berlíne informoval ich právny zástupca Elmar Giemulla, netajili hnev nad postupom spoločnosti.

18.07.2015 19:42
debata (10)

Lufthansa ponúkla na sklonku júna 25 000 eur odškodného za pasažiera, ako aj vyplatenie sumy 10 000 eur každému najbližšiemu príbuznému. Advokát to už vtedy označil za "absolútne neprimerané a teraz konštatoval, že ponuky sú prinízke.

Okamžite po tragédii ponúkla Lufthansa príbuzným 50 000 eur za pasažiera, nezávisle od ďalších súm prípadného odškodného. Giemulla zastupuje podľa vlastných slov 36 rodín. Airbus spoločnosti Germanwings havaroval 24. marca počas letu z Barcelony do Düsseldorfu. Všetkých 150 ľudí na palube, vrátane 72 Nemcov, zahynulo.

Podľa vyšetrovateľov nechal lietadlo zámerne havarovať druhý pilot, 27-ročný Andreas Lubitz, s cieľom spáchať tzv. rozšírenú samovraždu. Lubitz, ktorý mal v minulosti vážne psychické problémy, predtým z kokpitu vyvrel kapitána.

Pracovná skupina Európskej únie odporučila v reakcii na túto katastrofu psychologické testy pre všetkých pilotov. Tí by ich mali absolvovať počas výcviku alebo pred nástupom do služby, informovala v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na správu pracovnej skupiny pod vedením Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva (EASA), ktorú doručili Európskej komisii.

Autori správy tiež odporúčajú zlepšenie starostlivosti o duševné zdravie pilotov, ako aj testy na drogy a alkohol. Ďalej by malo zostať v platnosti opatrenie, ktoré bolo prijaté okamžite po tragédii – že pilot by nikdy nemal zostať sám v kokpite. Toto opatrenie už realizuje väčšina európskych leteckých spoločností.

Štyri mesiace po havárii stroja sa neďaleko miesta nešťastia vo francúzskych Alpách uskutoční spomienková akcia, vrátane bohoslužby. Súčasťou podujatia naplánovaného na 24. júla v Le Vernete bude aj pochovanie neidentifikovaných tiel do spoločného hrobu. Lufthansa, materská spoločnosť Germanwings, prostredníctvom svojho hovorcu oznámila, že uhradí cestovné náklady niekoľkým stovkám príbuzných obetí, ktorí chcú prísť na obrad do Francúzska.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #odškodné #Lufthansa #vyplatenie #pozostalí #Germanwings