V Prahe sa demonštrovalo za i proti utečencom

Podporu utečencom prišli v sobotu v dolnej časti Václavského námestia v srdci Prahy vyjadriť stovky, hlavne mladých občanov. Ich akcia, ktorej priebeh monitorovala česká polícia, mala pokojný priebeh.

18.07.2015 20:37
debata (23)

Informovali internetový server iDNES.cz. Na podujatí pod mottom Za solidaritu s utečencami a proti šíreniu nenávisti nechýbali české vlajky, vlajky Európskej únie, ale ani transparenty so sloganmi ako Praotec Čech bol tiež imigrant, Zakážte vojny, nie ľudí, Nenávisť v ČR nechceme. Aktivisti rozdávali pri tejto príležitosti odznaky s nápisom Utečenci vitajte v anglickom jazyku.

Cieľom akcie bolo podľa slov jednej z organizátoriek Romany Červenkovej vyjadriť solidaritu s utečencami a postaviť sa proti xenofóbnym náladám. Podľa jej slov ide hlavne o reakciu na prvý júlový deň, keď sa v uliciach objavili šibenice a napokon sa to nekvalifikovalo ani ako trestný čin.

Červenková narážala na demonštráciu proti migrantom, na ktorej sa objavili makety šibeníc. Prítomní policajti vtedy nezasiahli. Ich nadriadení navyše neskôr dospeli k záveru, že nedošlo k pochybeniu.

Pri soche sv. Václava v hornej časti Václavského námestia sa o 15.00 hod začala demonštrácia odporcov imigrantov pod heslom Bráňme našu krajinu, našu budúcnosť a budúcnosť našich detí. Účastníci tejto akcie sa chystajú v priebehu dňa na pochod smerom na Pražský hrad.

V dolnej časti Václavského námestia sa navyše podvečer má uskutočniť akcia extrémistickej Národnej demokracie proti Európskej únii a proti prisťahovalectvu.

Z rýchlika Budapešť-Mníchov museli v Salzburgu vystúpiť desiatky utečencov

Rakúska polícia zasahovala v sobotu v skorých ranných hodinách v rýchliku smerujúcom z Budapešti do Mníchova, a to na železničnej stanici v Salzburgu.

Po upozornení sprievodcu, že vo vlaku sa nachádza privysoký počet cestujúcich, našli policajti v súprave 84 utečencov, a to zo Sýrie, Afganistanu a Konga. Štátna príslušnosť všetkých zadržaných nie je zatiaľ objasnená, polícia na tom pracuje.

Vyplýva to z informácií, ktoré priniesla v sobotu s odvolaním sa na policajné zdroje tlačová agentúra APA. Časť utečencov, ktorých prepravili ešte v nočných hodinách do policajného centra v Salzburgu, požiadala o azyl.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #Rakúsko #utečenci #rýchlik #demonštrácia