Strednú a južnú Európu sužuje vlna horúčav, prichádzajú silné búrky

Rekordne horúce počasie striedajú mohutné búrky, ktoré na mnohých miestach spôsobili lokálne záplavy, v nedeľu postupne postihli celú strednú Európu. V Taliansku bojujú hasiči kvôli vlne horúčav s desiatkami lesných požiarov, v Grécku sa medzitým podarilo oheň dostať pod kontrolu. Kvôli silnému vetru tu hrozí jeho opätovné vzplanutie.

19.07.2015 17:45 , aktualizované: 18:37
debata

V Rakúsku, Poľsku a na Slovensku v nedeľu na mnohých miestach padali teplotné rekordy. Viedenská meteorologická stanica namerala 36,8 stupňa Celzia, najviac v celej krajine. Od západu sa začalo postupne ochladzovať, na večer predpoveď hlási mohutné búrky.

Búrlivé počasie vystriedalo v nedeľu extrémne teploty aj v Poľsku. V obci Szczutowo v Masoviane museli záchranári evakuovať 750 ľudí zo stanového kempu po tom, čo v ňom búrka polámala stromy a poškodila stany aj autá. Vo Veľkopoľskom vojvodstve na západe krajiny silný vietor strhol strechy z niekoľkých domov. Výdatný dážď na mnohých miestach Poľska zaplavil miestne komunikácie.

Na Slovensku v nedeľu popoludní pretrvávali vysoké teploty dosahujúce na západe krajiny až 37 stupňov Celzia. Len počas soboty záchranári do nemocníc odviezli viac ako 100 ľudí kvôli kolapsu z horúčav. Čiastočné ochladenie predpovedajú slovenskí meteorológovia až na pondelok.

V Nemecku sa v nedeľu začalo v dôsledku búrok ochladzovať, na niektorých miestach klesli od soboty teploty až o desať stupňov Celzia. Cez tridsiatku sa ortuť teplomera dostala už len na juhu a juhovýchode krajiny.

Vlna horúčav ďalej sužuje aj juh Európy, teploty nad 35 stupňov Celzia naďalej panujú v Španielsku, Grécku, Taliansku aj v niektorých štátoch na Balkáne. Pápež František ocenil nadšenie desiatich tisícov pútnikov a turistov, ktorí sa napriek vysokým teplotám zhromaždili na Svätopeterskom námestí, aby ho uzreli. „Ste odvážni, klobúk dole“, sklonil sa pred prítomnými pontifikát. V Ríme tento týždeň teploty dosahovali až 39 stupňov Celzia.

Okrem metropoly vyhlásili úrady varovanie pred horúčavou v ďalších 23 talianskych veľkomestách od Milána na severe až po Neapol na juhu. V Taliansku a Grécku pôsobia komplikácie tiež desiatky lesných požiarov. Na Apeninskom polostrove ich len za sobotu vypuklo cez 160. Najviac postihnutými sú regióny Kampánia, Toskánsko a Apúlie.

Rozsiahle lesné požiare, ktoré Grécko sužovali od piatku, dostali hasiči počas víkendu pod kontrolu, aj naďalej však hrozí ich opätovné vzplanutie, lebo meteorológovia na pondelok hlásia silný vietor na celom území. Oheň si vyžiadal prinajmenšom jednu obeť. V Aténach identifikovali zuhoľnatené telo 47-ročného policajta, ktoré našli v sobotu. Muž pomáhal pri hasení v okolí pahorku Immitos, ktorý leží v bezprostrednej blízkosti predmestí na juhovýchode Atén.

V dôsledku horúčav v nedeľu skolabovalo 102 ľudí

V súvislosti s vysokými teplotami museli dnes záchranári pomáhať 102 ľuďom. Ako informoval hovorca Záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel, najčastejšie záchranári zasahovali v Prešovskom kraji. Najmenej naopak v Banskobystrickom kraji. Slovenský hydrometeorologický ústav na nedeľu vydal výstrahy pred vysokými teplotami, pričom na juhu a západe krajiny mohli teploty vystúpiť až na 37 stupňov Celzia. Pod 20 stupňov Celzia nemá podľa meteorológov klesnúť ani teplota v priebehu noci na pondelok.

Pri horúčavách sú najrizikovejšími skupinami deti a seniori, ľudia trpiaci srdcovo-cievnymi ochoreniami či fyzicky pracujúci ľudia vystavení celodennému slnečnému žiareniu. Preto je veľmi dôležité dodržiavať správne zásady pobytu na slnku. Opatrný treba byť aj pri prechode z chladnejšieho, napr. klimatizovaného prostredia do tepla. Telo môže dostať tzv. teplotný šok.

Dôležité je piť pravidelne v dostatočnom množstve, nie naraz väčšie množstvo chladených nápojov. Najlepšie je mať vodu vždy pri sebe a piť priebežne počas celého dňa. Vyhýbať sa treba alkoholu. Príznaky prehriatia organizmu sú bledá pokožka, potenie, bolesť hlavy, únava, slabosť, nutkanie na vracanie či samotné vracanie. Človeka je najlepšie v takomto prípade, pokiaľ je pri vedomí, premiestniť do chladnejšieho a tienistého prostredia, vhodne ho uložiť, sledovať jeho základné životné funkcie a komunikovať s ním.

Veľmi dôležité je u postihnutého nahradiť stratu tekutín spôsobenú prehriatím, ochladiť telo vlažnou sprchou alebo studenými obkladmi. Postihnutému nikdy nepodávame alkoholické nápoje alebo kávu. Kolapsový stav človeka v bezvedomí vyžaduje okamžité privolanie záchrannej zdravotnej služby na tiesňovej linke 155 a dodržanie pokynov operátora zdravotnej služby. Operátor pri komunikácii s volajúcim rozhodne o postupe a bezodkladne vydá pokyn na zásah skupine ambulancie záchrannej zdravotnej služby.

Vyvrátený strom v Poľsku zabil ženu v automobile

Búrky, ktoré dnes popoludní zasiahli od západu Poľsko, si vyžiadali v obci Slawa v Lubuskom vojvodstve v prihraničí s Nemeckom prvú obeť. Istý žena tu zahynula vo vraku motorového vozidla, na ktoré spadol vyvrátený strom. Vo vozidle boli v inkriminovanom čase aj ďalšie dve ženy, ich životy nie sú v ohrození. Informáciu priniesla spravodajská televízia TVN24.

Podľa rovnakého zdroja spadol vyvrátený strom aj na autobus na železničnom priecestí v obci Grabik v Lubuskom vojvodstve. Zranenia utrpel vodič autobusu, ktorý však neviezol pasažierov. Doprava je tu dočasne prerušená. Poznanskí hasiči zaznamenali asi 100 núdzových volaní, zväčša v dôsledku zatopenia pivničných a iných nižšie položených priestorov, ale aj vyvrátených stromov či polámaných konárov blokujúcich komunikácie. Zranených, ani obete tu však, našťastie, ani po búrkovom fronte neregistrujú.

Poľskí meteorológovia, podobne ako ich českí, rakúski i maďarskí kolegovia varovali pred prudkými búrkami, ktoré by mali priniesť na krátky čas síce mierne ochladenie, avšak môžu znamenať aj významnú hrozbu vzhľadom na ich sprievodné faktory ako prudký nárazový vietor a krupobitie. Búrky nad Poľskom postupujú aktuálne smerom na severovýchod.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #leto #horúčavy #búrky #prívalové povodne #teplotné rekordy