Sahar je symbolom utrpenia detských neviest. Muž ju takmer umučil na smrť

Sahar Gulová je 15-ročné afganské dievča, ktoré umučil a takmer zabil jej vlastný manžel. Dôvod? Nechcela robiť prostitútku, do čoho ju nútil jej muž, ktorý sa tak chcel ľahko dostať k peniazom. Za neposlúchnutie sa jej kruto mstil celé mesiace.

20.07.2015 09:50
debata (51)

Sahar Gul è una ragazzina afghana di 15 anni che ha quasi rischiato di essere uccisa dal marito perché non voleva prostituirsi.

Posted by Corriere della Sera on 18. júl 2015

Dievčaťu sa pred týždňom podarilo dostať zo zajatia a je v nemocnici v Kábule, kam prišla v hroznom stave. Oči opuchnuté od tvrdých úderov, spuchnutý a pomliaždený krk od škrtenia, ucho zhorené od žehličky, namiesto nechtov, ktoré jej mučiteľ strhával zostali tvrdé chrasty.

Sahar vydali pred polrokom za vojaka Gulama Sakhiho, ktorý aj za pomoci svojej rodiny, spravil Sahar zo života peklo. Pred štyrmi mesiacmi sa nešťastnému dievčaťu podarilo utiecť a hľadala pomoc u susedov. „Ak ste praví moslimovia, musíte ma ochrániť a nahlásiť polícii, čo mi robia,“ plakala Sarah u susedov.

Polícii stačil sľub manžela, že sa týranie skončí

„Chcú, aby som bola prostitútka,“ opakovala. Susedia sa síce obrátili na políciu v Puli Khumri, tá však nespravila nič, aby dievčaťu pomohla. Policajtom stačil sľub manžela a jeho rodiny, že jej nebudú viac ubližovať a vrátili Sarah jej mučiteľom.

Po návrate však došlo k pravému opaku. Mučenie sa ešte viac stupňovalo. Sarah väznili v pivnici, kde hladovala a musela znášať ďalšie a ďalšie bitky. Od strašného osudu ju zachránila až nečakaná návšteva jej rodiny, ktorá ihneď zalarmovala políciu. Tá chcela prípad opäť riešiť sľubom manžela, že už dievča biť nebude, to však Saharina rodina nepripustila.

Príbuzní Saharin príbeh zmedializovali a o jej prípade sa dozvedel aj prezident Hamíd Karzaj. Ten zriadil vyšetrovaciu komisiu, aby prípad dôklane vyšetrili a vinníkov dostali pred súd. Predstavitelia ministerstva zdravotníctva dievča v nemocnici navštívili, aby jej vyjadrili ľútosť a prejavili solidaritu.

Saharin manžel je momentálne na úteku a hľadá ho polícia, zvyšok jeho rodiny je už za mrežami, píše taliansky denník Corriere della Sera.

So ženami zaobchádzajú ako s dobytkom

Nie všetky podobné prípady majú však šťastný koniec. Týrané ženy, ktoré prídu na políciu, čelia ešte aj tam ponižovaniu, dokonca i znásilňovaniu a potom ich vrátia manželovi. Podľa správy OSN aj desať rokov po páde Talibanu sa so ženami v Afganistane zaobchádza ako s dobytkom.

Schválený zákon, ktorý prvýkrát v histórii krajiny trestá domáce násilie, nedokázal narušiť tvrdé tradície tejto spoločnosti. Afganistan sa nachádza na šiestom mieste v rebríčku krajín, v ktorých sú najvýraznejšie rozdiely v postavení mužov a žien.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #týranie #Sahar Gulová #domácie násilie #detské nevesty