Nezvestní Česi chceli údajne nakrútiť v Libanone film o utečencoch

Pätica Čechov, ktorá sa v sobotu ráno stratila v Libanone, išla podľa informácií denníka právo do krajiny nakrúcať reportáž o utečencoch na libanonsko-sýrskych hraniciach.

20.07.2015 10:19 , aktualizované: 21:35
debata (8)

V skupine bol údajne pražský advokát Jan Š., dvaja reportéri Jindřichohradeckej televízie Miroslav D. a Pavel K. a tlmočník Adam H. Skupinu doplnil bezpečnostný expert Martin P., ktorý sa mal pred piatimi rokmi zúčastniť ako spravodajský účastník misie v Afganistane.

Cesta do Libanonu nebola pre advokáta Jana Š. prvá. Krajinu navštevoval pravidelne kvôli získavaniu dôkazov pre obhajobu Alího Fajáda. Tento Libanončan a ďalší dvaja muži boli vlani zadržaní v ČR a sú podozriví z úmyslu predať zbrane a kokaín americkým agentom, ktorí predstierali, že sú členmi kolumbijskej teroristickej organizácie FARC, napísali Novinky.cz.

Advokát s oboma reportérmi pred časom spolupracoval pri nakrúcaní príbehu o Fajádovej rodine a jeho živote. Ako protislužbu sľúbil, že im pomôže pri nakrúcaní reportáže o sýrskych utečencoch. Martin P. cestoval do Libanonu v úlohe bezpečnostného poradcu uvedeného pražského advokáta, s ktorým dlhodobo spolupracuje. Skupina sa vypravila do Libanonu minulý týždeň a podľa advokátskej kancelárie sa mala o päť dní vrátiť.

Medzi nezvestnými Čechmi v Libanone sú novinári i bezpečnostný činiteľ

Jeden z pätice Čechov, ktorí sú nezvestní v Libanone, je podľa libanonského denníka L'Orient-Le Jour vysoko postavený činiteľ bezpečnostných zložiek. Denník sa odvolal a dobre informovaný vojenský zdroj, ktorý si želal zostať v anonymite. Podľa neho ide s najväčšou pravdepodobnosťou o únos.

Ľudia, ktorí českú päticu a libanonského vodiča zajali, sa podľa tohto zdroja snažili za každú cenu vyvolať dojem únosu, keď nechali v opustenom aute pasy a kamery, aj keď si ich ľahko mohli zobrať so sebou.

„Nevieme, čo sa stalo, ale predpokladáme, že boli unesení. Aktéri tejto operácie chceli dať najavo, že to bol únos, pretože pasy a kamery mohli ľahko ukryť. Je však zvláštne, že sa k únosu zatiaľ nikto neprihlásil a že nikto nenadviazal kontakt s miestnymi ani českými úradmi,“ povedal libanonskému denníku jeho zdroj.

Podľa neho sú v skupine dvaja novinári, advokát, tlmočník a vysoko postavený bezpečnostný predstaviteľ, ktorý je v Libanone prvýkrát. Skupina vraj krátko pred zmiznutím spravila dva rozhovory, ktoré sa zachovali v kamerách. Týkajú sa bojov v oblasti severolibanonského Arsálu pri libanonsko-sýrskej hranici a tiež života sýrskych utečencov v Libanone. Pri jednom z rozhovorov je zachytený šéf miestnej správy mesta Labva v okrese Baalbek Rámiz Amhaz.

Libanonská armáda po zmiznutej skupine pátra, v Česku sa prípadom zaoberajú aj tajné služby. Médiá kauzu spájajú s prípadom Alího Fajáda. Tento Libanončan a ďalší dvaja muži boli vlani v Česku zadržaní a sú podozriví z úmyslu predať zbrane a kokaín americkým agentom, ktorí predstierali, že sú členmi kolumbijskej teroristickej organizácie FARC. Fajád, ktorý je podľa libanonskej tlače známy ako Alí Taán, je bratom taxikára Saíba Muníra Taána, ktorý päticu viezol a je tiež nezvestný.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Česi #Libanon #únos