Vilnius likviduje posledné pamätníky, ktoré pripomínali sovietsku éru

Litovskí robotníci začali ráno vo Vilniuse s demontážou posledných sôch, ktoré v hlavnom meste pripomínali komunistickú minulosť bývalej sovietskej republiky.

20.07.2015 12:16
Litva, socialistické pamätníky Foto: ,
Robotníci vo Vilniuse odstraňujú posledné pamätníky na komunistickú minulosť.
debata (70)

Ešte pred svitaním začali z podstavcov miznúť sochy sovietskych vojakov, robotníkov a roľníkov, ktoré boli symbolom dlhoročnej podriadenosti Litvy Moskve, ktorá sa skončila pred štvrťstoročím rozpadom ZSSR.

Litva sa podobne ako ostatné pobaltské štáty lúčila s reliktami socialistického realizmu pomerne dlho a vzhľadom na silnú ruskú menšinu často aj s problémami. Starosta Vilniusu Remigijus Šimašius povedal, že pre väčšinu Litovčanov sú sochy postavené v čase sovietskej éry na Zelenom moste v centre mesta synonymom lži. „Sochy sú len karikatúrou ľudí, ktorí museli v sovietskom období žiť,“ povedal starosta.

Po ruskej anexii Krymu a separatistickom povstaní na východe Ukrajiny protiruské nálady v Pobaltí zosilneli a prerástli do obavy z novej ruskej agresie. Pobaltské štáty sa snažia posilňovať politické, ale najmä vojenské kontakty so spojencami v NATO a zvýšenú pozornosť venujú aj zaisteniu vlastnej bezpečnosti.

Oficiálnym dôvodom likvidácie sovietskych sôch a pamätníkov však nie je politika. „O tieto objekty sa v Litve dlhodobo nikto nestaral, mnohé chátrajú a ohrozujú okolie. Nemienim utrácať peniaze na och opravu,“ povedal novinárom starosta Šimašius. Niektoré zo sôch však zostanú zachované, o mieste ich uloženia rozhodne mesto na jeseň.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #sochy #socializmus #Litva #Vilnius #ZSSR