Objavil sa ďalší záznam zrútenia lietadla MH17 v Donbase

Na internete sa objavil ďalší videozáznam pádu lietadla malajzijskej spoločnosti, ktoré sa vlani 17. júla zrútilo na východe Ukrajiny. Záznam nasnímaný krátko po páde lietadla na YouTube umiestnil používateľ pod pseudonymom Billy Six.

20.07.2015 14:30
debata (168)

Tvrdí, že záznam získal „od priateľov z Hrabova“, informovala v pondelok tlačová agentúra Ukrinform. Záznam je zrejme nakrútený mobilom z okna idúceho auta, a to pravdepodobne miestnymi obyvateľmi. Na snímke vidno trosky lietadla na zemi i telá obetí.

Lietadlo typu Boeing 777, ktoré letelo na linke Amsterdam – Kuala Lumpur, sa zrútilo minulý rok 17. júla nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny. Zahynulo pritom všetkých 298 ľudí na palube. Podľa Ukrajiny i západných krajín lietadlo zostrelili proruskí povstalci za pomoci raketového komplexu Buk, ktorí im do výzbroje poskytlo Rusko. Rusko však odmieta akýkoľvek podiel na tejto tragédii.

Jej vyšetrovanie stále pokračuje a Malajzia v pondelok vyzvala OSN, aby Bezpečnostná rada prijala jasné a rozhodné kroky proti tým, ktorí sú za ňu zodpovední. Uvádza sa to vo vyhlásení malajzijského ministerstva zahraničných vecí, v ktorom vyzvalo na vytvorenie nezávislého trestného tribunálu pre vojnové zločiny, ktorý by stíhal osoby zodpovedné za zostrelenie letu MH17 malajzijských aerolínií nad Ukrajinou.

Ako pripomenula agentúra DPA, v uplynulom období sa už objavila spoločná výzva viacerých štátov na vytvorenie tribunálu, ku ktorej sa pridala aj Malajzia. Dnes zverejnený apel je však prvou samostatnou výzvou od Malajzie.

Kuala Lumpur v ňom upozornil, že vytvorenie tribunálu je plne v súlade s praxou Bezpečnostnou rady OSN, keďže aj v minulosti boli zriadené súdy a tribunály ešte pred uzavretím vyšetrovania, čo je aj prípad vlaňajšej tragédie nad východnou Ukrajinou.

Malajzia súčasne navrhla, aby sudcov i prokurátora vymenoval generálny tajomník OSN. Rusko v minulosti odmietlo návrhy zriadiť trestný tribunál a aj nedávno Moskva odmietla výzvu na vytvorenie daného tribunálu ako „kontraproduk­tívnu“, pričom ruský vyslanec pri OSN uviedol, že na takéto opatrenie nie je momentálne vhodný čas.

168 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #zostrelenie lietadla #MH17