Prieskum: Česi majú čoraz väčšie obavy z Islamského štátu

Česi majú čoraz väčšie obavy z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Strach z možného ohrozenia ČR priznalo 72 percent respondentov júnového prieskumu agentúry CVVM. V predchádzajúcom štvrťroku to bolo o päť percent menej.

20.07.2015 18:21
debata (31)

Napísal to v pondelok spravodajský server iDNES.cz. Z IS a jeho aktivít má obavy väčšina opýtaných. Až 86 percent oslovených považuje túto teroristickú organizáciu za hrozbu pre svetový mier. Výskum CVVM, ktorého sa zúčastnilo 1 022 ľudí, sa zameral aj na krízu na Ukrajine a na to, ako vážne ju ľudia v ČR vnímajú.

"Hoci aj v prípade situácie na Ukrajine sa väčšina prikláňa k tomu, že je hrozbou pre svetovú bezpečnosť (72 percent), mier vo svete (64 percent) i bezpečnosť Českej republiky (64 percent), v porovnaní s tzv.

Islamským štátom je tu pocit hrozby menej silný," uvádza sa v správe CVVM. Záujem o dianie v súvislosti s IS má 57 percent respondentov. Je to vyšší počet ako v prípade záujmu o Ukrajinu (o päť percentuálnych bodov).

O situáciu spojenú s IS, ale aj o udalosti na Ukrajine sa podľa prieskumu zaujímajú skôr muži ako ženy. „Záujem silnie s pribúdajúcim vekom, zvyšujúcim sa vzdelaním a predovšetkým so vzrastajúcim záujmom o politiku,“ dodávajú výskumníci z CVVM.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #strach #Česi #Islamský štát