Prieskum: Kvôli mieru by sa tretina Ukrajincov vzdala Krymu

Kvôli mieru by sa tretina Ukrajincov definitívne vzdala Krymu v prospech Ruska, ale len 15 percent by tak urobilo aj v prípade priemyselného regiónu Donbas, ktorý už čiastočne ovládajú proruskí separatisti. Vyplýva to z prieskumu, o ktorého výsledkoch v pondelok informovala ukrajinská tlačová agentúra Unian.

20.07.2015 18:27
debata (228)

Opačný názor – ani kvôli mieru sa nevzdať Krymu či Donbasu – vyjadrila polovica, respektíve skoro tri štvrtiny opýtaných. Bezmála polovica Ukrajincov by sa v záujme mieru zmierila s tým, že ruština, ktorou hovoria milióny obyvateľov na východe a juhu krajiny, by dostala štatút druhého úradného jazyka. Opačný názor vyjadrilo 38 percent opýtaných.

Zrieknuť sa vstupu Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie kvôli mieru sú pripravené dve pätiny Ukrajincov, rovnaké množstvo k tomu nie je ochotnývh. Európskej únie je ochotná sa kvôli mieru vzdať len tretina Ukrajincov, zatiaľ čo polovica nie.

Pripojiť sa k colnej únii s Ruskom, ak by to bola podmienka mieru, je ochotných 28 percent opýtaných, ale polovica by takýto mier odmietla. Ešte väčší odpor budili mierové podmienky v podobe autonómie oblastiam ovládaných separatistami, amnestie pre separatistami alebo federalizácie Ukrajiny.

Prieskum sa odohral na ukrajinskom území kontrolovanom Kyjevom, teda bez anektovaného Krymu a časti Donbasu ovládnutého povstalcami.

228 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Donbas #kríza na Ukrajine #anexia Krymu