Maďarsko chce zorganizovať celoeurópsku konferenciu o utečencoch

Migračný tlak na Maďarsko je európsky problém, ktorý si vyžaduje okamžité celoeurópske riešenie. Na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli to v pondelok uviedol šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

20.07.2015 22:12
debata (12)

Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov svojich rezortných kolegov z členských krajín EÚ upozornil, že najnovšie skúsenosti jeho krajiny ukazujú, že hlavne počas jesenných a zimných mesiacov dochádza k zmenám migračných vĺn z oblasti Stredomoria do oblasti Balkánu, a to z námorných trás na pozemské koridory.

Maďarsko sa podľa jeho slov obáva, že od októbra sa počet nelegálnych prisťahovalcov v Maďarsku môže zdvojnásobiť a ku koncu roku prekročí počet 200 000 osôb. Szijjártó uviedol, že podľa najnovších informácií tohto roku do jeho krajiny vkročilo celkom 86 485 nelegálnych prisťahovalcov, z ktorých 99,3 percent prišlo z územia Srbska. V tejto súvislosti vyhlásil, že EÚ venuje malú pozornosť balkánskej trase využívanej prisťahovalcami.

Tieto údaje potvrdzuje aj Agentúra EÚ pre kontrolu vonkajších hraníc (Frontex), podľa ktorej v júni prišlo na územie EÚ viac prisťahovalcov cez balkánsku cestu než plavbou cez Stredozemné more. Väčšina z migrantov putujúcich cez Balkán pochádza zo Sýrie, Afganistanu a Pakistanu. Maďarsko v tejto súvislosti navrhlo usporiadať v októbri v Budapešti veľkú konferenciu o prisťahovalectve v EÚ.

Na tomto podujatí by sa mali zúčastniť ministri zahraničných vecí a ministri vnútra členských štátov EÚ rovnako, ako aj ich rezortní partneri zo šiestich tranzitných krajín západného Balkánu a z Turecka.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #utečenci #konferencia