Američania sa zbierajú na opravu skafandra Neila Armstronga

Americké národné letecké a kozmické múzeum začalo peňažné zbierku na financovanie opravy skafandra, v ktorom americký astronaut Neil Armstrong v roku 1969 ako prvý pozemšťan kráčal po Mesiaci.

21.07.2015 07:33
Neil Armstrong Foto:
Neil Armstrong, prvý človek na Mesiaci.
debata (14)

Zbierková kampaň venovaná 46. výročiu historickej Armstrongovej prechádzky má priniesť aspoň pol milióna dolárov potrebných na opravu skafandra, ktorý sa po rokoch rozpadá.

Skafander bol vyrobený len ako dočasný kozmický odev nevhodný pre dlhodobé použitie. Materiál, z ktorého bol pripravený, začína niesť stopy rozkladu a volá po oprave, povedali pracovníci múzea agentúre AP. Peniaze majú byť využité aj na výrobu špeciálnej klimatizovanej vitríny, v ktorej bude skafander vystavený, a na vytvorenie digitalizovaného obrazu kozmického odevu trojrozmerným skenovaním.

Skafander bol naposledy vystavený v roku 2006 a múzeum ho chce dať do poriadku pred 50. výročím Armstrongovho letu. Astronaut, ktorý zomrel v roku 2012, vstúpil na povrch Mesiaca 21. júla 1969 a v priamom televíznom prenose jeho kroky po mesačnom povrchu sledovala pätina ľudstva.

14 debata chyba