Osvienčimský účtovník Gröning nechce ísť za mreže, voči rozsudku sa odvolal

Bývalý dozorca v nacistickom koncentračnom tábore Osvienčim Oskar Gröning sa odvolal proti štvorročnému trestu, na ktorý bol odsúdený minulú stredu. Informovali o tom Gröningovi obhajcovia.

21.07.2015 11:56
Oskar Gröning Foto: ,
Ostro sledovaný proces v Nemecku. Na snímke zo súdu je obžalovaný bývalý esesák Oskar Gröning.
debata (4)

Trest štyri roky odňatia sloboty uližl 94-ročnému Gröningovi súd v severonemeckom meste Lüneburg za jeho podiel na zabití 300-tisíc maďarských Židov, ktorí zomreli v Osvienčime v plynových komorách v období medzi májom a júlom 1944.

Jeden z Gröningových advokátov Hans Holtermann v pondelok oznámil, že sa tím obhajcov rozhodol odvolať na vyššiu súdnu inštanciu. Počas trojmesačného súdneho procesu obhajoba namietala, že Gröningova rola vo vyhladzovacom tábore bola „druhoradá“ a žiadala oslobodenie spod obvinenia.

Bezpečná práca v továrni na smrť sa mu nebridila

Gröning tvrdí, že sa neúčastnil priamo násilností, pracoval len na upratovaní batožiny deportovaných väzňov a v evidencii. Médiá ho preto označujú ako osvienčimského účtovníka. Podľa obžaloby však svojou prácou podporoval systematické vyvražďovanie. Preto čelil obvineniu z napomáhania k trestnému činu.

Súd nakoniec udelil Gröningovi vyšší ako 3,5 ročný trest, ktorý žiadala prokuratúra. Podľa súdu totiž dozorca dobrovoľne prijal „bezpečnú úradnícku prácu v mašinérii určenej výlučne na zabíjanie ľudí“.

Gröning nebol počas procesu vo väzbe a na slobode zostane, kým súd nerozhodne o jeho odvolaní. Vzhľadom na vysoký vek a zhoršujúci sa zdravotný stav odsúdeného existujú vážne pochybnosti, že Gröning vôbec do väzby nastúpi. Rozhodnúť o tom musí štátne zastupiteľstvo.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolanie #súdny proces #Osvienčim #Oskar Gröning