Členovia francúzskeho parlamentu navštívia Krym

Cesta francúzskych zákonodarcov do Ruska, v rámci ktorej navštívia aj polostrov Krym, obráti novú stranu v rusko-európskom dialógu o krymskej otázke. Konštatoval to v utorok Leonid Sluckij, predseda výboru Štátnej dumy Ruskej federácie pre vzťahy s krajinami Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ), eurázijskú integráciu a styky s krajanmi.

21.07.2015 18:29
debata (66)

„Delegácia vyše desiatich členov francúzskeho Národného zhromaždenia a Senátu vedená (poslancom Národného zhromaždenia) Thierrym Marianim pricestuje do Moskvy 22. júla. Dňa 23. júla, po stretnutí v Štátnej dume s jej predsedom Sergejom Naryškinom, odcestuje na Krym… Pôjde o prvú veľkú delegáciu západoeurópskych politikov a poslancov parlamentu od ‚krymskej jari‘… Som presvedčený, že táto návšteva obráti novú stranu v medziparlamentnom dialógu medzi Ruskom a Európou o krymskej otázke,“ uviedol Sluckij, ktorého citovala agentúra TASS.

Francúzska delegácia sa podľa očakávania stretne s krymským vedením – predsedom rady ministrov Sergejom Aksionovom a predsedom zákonodarného zboru Vladimirom Konstantinovom.

Krymské vedenie uviedlo, že francúzska delegácia zostane na polostrove do 24. júla. Očakáva sa, že Francúzi navštívia aj čiernomorské letovisko Jalta, kde budú mať možnosť porozprávať s miestnymi obyvateľmi a turistami. Program obsahuje aj návštevu múzeí v Sevastopole, ktorý je domovom ruskej čiernomorskej flotily.

Rusko anektovalo Krymský polostrov a Sevastopol, ktorému priznalo štatút mesta federálneho významu, po referende, ktoré sa tam uskutočnilo 16. marca 2014. Väčšina obyvateľstva sa v ňom vyslovila za pripojenie – dovtedy ukrajinského územia – k Rusku.

Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie 18. marca, keď Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku. Ruský parlament tento akt odobril 21. marca.

Nová ukrajinská vláda i Západ referendum a jeho výsledky odmietli uznať a za ohrozenie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny uvalili sériu sankcií, ktoré sa dotkli ruských i krymských predstaviteľov.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #návšteva #Francúzsko #Krym #kríza na Ukrajine