Taliansko od pondelka zachránilo vyše 1 400 migrantov

Talianska pobrežná stráž koordinovala od pondelka 12 zásahov v Stredozemnom mori, pri ktorých sa podarilo zachrániť viac ako 1 400 migrantov. Počet ľudí, ktorí sa od začiatku roka dostali týmto spôsobom do Talianska, tak stúpol na približne 84 000, informovala v utorok agentúra APA.

21.07.2015 18:34
debata (10)

Podľa pobrežnej stráže sa do najnovších záchranných operácií zapojila aj hliadkovacia loď írskeho námorníctva LÉ Niamh a plavidlo Dignity 1 patriace humanitárnej organizácii Ľudia bez hraníc. Talianske ministerstvo vnútra uviedlo, že celkový počet migrantov od začiatku roka je o deväť percent vyšší ako za rovnaké obdobie roka 2014.

Za celý uplynulý rok sa dostalo do Talianska približne 170 000 nelegálnych migrantov, zatiaľ čo tento rok očakáva tamojšia vláda príchod 200 000 osôb. Podľa údajov ministerstva vnútra sa v talianskych zariadeniach pre utečencov momentálne nachádza 84 500 ľudí, z čoho pripadá 18 percent na Sicíliu.

Taliansko je spoločne s Gréckom hlavnou cieľovou krajinou utečencov z Afriky a Blízkeho východu snažiacich sa doplaviť do Európy. Práve v súvislosti s náporom migrantov na tieto dve krajiny Európska komisia navrhovala záväzné kvóty pre rozdelenie utečencov do jednotlivých členských štátov, ktoré však napokon pre odpor viacerých krajín vrátane Slovenska neprešli.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #záchrana #utečenci #Stredozemné more