OBSE: V Minsku sa dohodlo stiahnutie ďalších zbraní z frontu v Donbase

Znepriateleným stranám ukrajinského konfliktu sa na utorkovom rokovaní v Minsku podarilo dospieť k dohode o stiahnutí tankov a delostreleckých zbraní kalibru menších ako 100 milimetrov z frontovej línie.

21.07.2015 19:38 , aktualizované: 20:01
debata (12)

Novinárom to oznámil srbský minister zahraničia Ivica Dačič, ktorý teraz predsedá Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Pripustil zároveň, že sa nepodarilo pokročiť ohľadom usporiadania miestnych volieb za podmienok, ktoré by uspokojili ako Kyjev, tak separatistov v oblasti Donbasu na východe Ukrajiny.

OBSE neskôr spresnila, že dohodu o stiahnutí tankov a ďalších zbraní podarilo vyrokovať, ešte však nebola podpísaná.

„Som stúpencom toho, aby sme problémy vyriešili do jesene, keď sa čaká kľúčová udalosť – miestne voľby. Do ich usporiadania by všetky otázky mali byť dohodnuté,“ povedal Dačič a vyzval na rešpektovanie prímeria a väčšieho pokroku pri plnení minských dohôd o mierovom urovnaní konfliktu.

Srbský diplomat tiež konštatoval, že je potrebné vypracovať podmienky pre usporiadanie volieb, s ktorými by súhlasil ako Kyjev, tak separatisti. „Podstatný pokrok som v tejto otázke žiaľ nedosiahli,“ povedal.

Srbský minister chce na Ukrajine v záujme zastavenia streľby a nadviazania dialógu aplikovať vlastné skúsenosti pri pokusoch o riešenie kosovského problému. Teda namiesto veľkých rozhodnutí sa pokúšať o úspech s taktikou „každodenných malých krokov“.

Ukrajinská armáda, ktorá situáciu charakterizuje ako „stabilne nepokojnú“ oznámila, že počas uplynulých 24 hodín v boji so separatistami padol jeden vojak a ďalší bol zranený. V paľbe separatistov bolo zranených aj niekoľko civilistov.

Kancelária ukrajinského prezidenta Petra Porošenka súčasne odhadla, že na Ukrajine operuje asi 9 000 ruských vojakov, akokoľvek Moskva ich nasadenie do bojov popiera, s výnimkou údajných ruských dobrovoľníkov.

Separatisti tvrdia, že v uplynulých dňoch už z frontovej línie stiahli viac ako 150 tankov a ďalších bojových vozidiel, avšak OBSE tieto tvrdenia doposiaľ nepotvrdila. Konflikt na Donbase si od vlaňajšieho apríla vyžiadal viac ako 6 500 mŕtvych.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #tanky #stiahnutie #OBSE #Donbas #kríza na Ukrajine