Pravý sektor na demonštrácii v Kyjeve žiadal zmenu režimu

Prívrženci nacionalistického Pravého sektora v utorok na ústrednom kyjevskom námestí Majdan usporiadali demonštráciu proti vládnej politike. Polícia odhadla počet demonštrantov na niekoľko stoviek, novinári na tisíc až 4 000 osôb.

21.07.2015 21:04 , aktualizované: 22:13
Ukrajina, pravý sektor, jaroš, protest Foto: ,
Vodca Pravého sektora Dmytro Jaroš podľa denníka Ukrajinská pravda žiada vypísanie referenda o nedôvere súčasnému parlamentu, vláde a prezidentovi.
debata (164)

Vodca Pravého sektora Dmytro Jaroš podľa denníka Ukrajinská pravda žiada vypísanie referenda o nedôvere súčasnému parlamentu, vláde a prezidentovi.

Navrhuje tiež vyhlásenie vojnového stavu a vypovedanie minských dohôd o mierovom urovnaní konfliktu s proruskými separatistami, úplnú blokádu povstaleckých území a povolenie dobrovoľníckych jednotiek.

Vodca ukrajinského extrémistického hnutia Pravý sektor Dmytro Jaroš pohrozil vláde usporiadaním paralelných volieb. „Úrady by mali vedieť, že ak nevyhovejú ľuďom, mali by odísť. Ak sa nám nepodarí zvolať referendum, vytvoríme vlastnú ústrednú volebnú komisiu a bude oddelené hlasovanie po celej Ukrajine,“ povedal Jaroš na celonárodnom kongrese hnutia v Kyjeve.

Jaroš súčasne uisťuje, že nepomýšľa na násilné zvrhnutie súčasného režimu. „Nechceme destabilizovať situáciu v štáte využitím sily, pretože vieme, čo sú zbrane,“ povedal. Varoval, že by prípadného ozbrojeného stretu medzi Pravým sektorom a terajšou vládou mohol využiť ruský prezident Vladimir Putin. Pohrozil akciami občianskej neposlušnosti, ak úrady neprestanú s prenasledovaním jeho organizácie.

Na predchádzajúcu demonštráciu Pravého sektora v Kyjeve dorazila v nedeľu asi stovka ľudí. Pravý sektor podľa tlače disponuje dvoma bojovými prápormi na fronte v Donbase na východe krajiny, ako aj niekoľkými ďalšími „náhradnými“ jednotkami a výcvikovými strediskami po celej krajine.

Nedávno sa ozbrojenci z Pravého sektoru dostali do ozbrojeného konfliktu s konkurenčným gangom a políciou v Mukačeve na západe Ukrajiny, ktorý si vyžiadal niekoľko obetí na životoch. V pozadí bol spor o výnosy z pašovania. Niekoľko strelcov zapojených do tohto incidentu sa údajne stále skrýva v karpatských horách.

Po konflikte v Mukačeve prezident Petro Porošenko vyhlásil, že všetky nezákonné ozbrojené formácie vytvorené politickými stranami je nevyhnutné odzbrojiť. Pravý sektor naopak požaduje prezidentovu demisiu.

Ultranacionalis­tická organizácia patrila k hnacím silám minulého prevratu v Kyjeve a výrazne sa angažovala pri obrane východnej Ukrajiny. Ale v minuloročných parlamentných voľbách Pravý sektor neuspel, strana s 2,3 percentami hlasov zostala pod päťpercentnou hranicou potrebnou pre vstup do snemovne. Jediným jej zástupcom v snemovni sa stal Jaroš, ktorý zvíťazil v jednom z volebných okruhov, kde sa hlasovalo väčšinovým systémom.

164 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácia #Dmytro Jaroš #Pravý sektor #kríza na Ukrajine