Netanjahu: Dohoda s Iránom predstavuje hrozbu pre Izrael i svet

Nedávna dohoda o iránskom jadrovom programe predstavuje pre Izrael, Európu i celý svet obrovskú hrozbu a umožní Teheránu mať do desiatich rokov k dispozícii desiatky jadrových zbraní. Po utorkovom rokovaní so svojím talianskym kolegom to uviedol izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Ide podľa neho o "zlú dohodu a historickú chybu".

21.07.2015 21:21
debata (41)

Taliansky premiér Matteo Renzi Netanjahuovi povedal, že obe krajiny majú v tejto otázke rozdielny postoj. „Taliansko tento kompromis podporuje,“ uviedol Renzi o dohode s Teheránom. Zdôraznil však, že bezpečnosť Izraela je pre Európu aj pre neho osobne veľmi dôležitá.

„Naše priateľstvo je silné a môže byť ešte silnejšie, máme medzi sebou veľmi úspešnú spoluprácu,“ citovala Netanjahua agentúra ANSA. Izraelský premiér tiež ocenil prístup Talianska k všetkým formám antisemitizmu. Renzi antisemitizmus označil „za ohrozenie mieru, čoho môžu zneužiť teroristi“.

Dohoda s Iránom, ktorá blokuje prístup Teheránu k vývoju jadrových zbraní výmenou za zrušenie medzinárodných sankcií, bola uzavretá minulý týždeň v utorok po mnohoročnom úsilí vyjednávačov z USA, Británie, Francúzska, Ruska, Nemecka, Číny, Iránu a Európskej únie.

Dosiahnutie dohody vyvolalo široký medzinárodný súhlas. Dokument tvrdo kritizoval Izrael a nepáči sa ani Saudskej Arábii, mocenskému rivalovi Teheránu a jednému z hlavných spojencov USA na Blízkom východe.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Irán #Benjamin Netanjahu #Matteo Renzi #dohoda o jadrovom programe