Kyjev aj radikáli pritvrdili

V Minsku v utorok pokračovalo rokovanie kontaktnej skupiny o riešení situácie na východe Ukrajiny. V rovnakom čase sa na západe krajiny začalo rozsiahle vojenské cvičenie za účasti 18 krajín pod kódovým označením Saber Guardian/Rapid Trident-2015. Kyjev ho prezentuje ako "prejav medzinárodnej podpory".

22.07.2015 07:49
Porošenko Foto:
Ukrajinský prezident Petro Porošenko (vľavo) si osobne v utorok pozrel vojenské taktické cvičenie námorných síl v Mykolaivskej oblasti.
debata (57)

V samotnom Kyjeve sa v tom istom čase zišli na celonárodnom „veče“ na Majdane príslušníci ultraradikálneho hnutia Pravý sektor pod heslom „Preč so zradcami vo vládnej moci“. Podľa ukrajinskej televízie Hromadske TV bolo na Majdane od troch do piatich tisíc ľudí. Po utorkovom mimoriadnom zjazde hnutia žiadali na Majdane odstúpenie prezidenta aj rozpustenie parlamentu. Stúpenci Dmytra Jaroša tak reagujú na tvrdý postoj vládnej moci proti „bratom v zbrani“, ktorí pred viac ako týždňom vyvolali prestrelku s mukačevskými policajtmi. „Bude to pokojná demonštrácia. Zatiaľ,“ povedal pred akciou radikálov ukrajinskému portálu Radio svoboda hovorca radikálov Arťom Skoropadskij.

Pravý sektor sa pýta

„Koho sa naša vládna moc skutočne bojí a považuje za nepriateľa, možno usudzovať podľa toho, aké sily vrhol Porošenkov režim na likvidáciu bojovníkov pri Mukačeve. Proti niekoľkým vlastencom postavil vojenskú techniku a stovky príslušníkov vnútra, specnazu (špeciálne jednotky – poz. red.), Národnej gardy a dokonca aj armádu,“ pripomenul v utorok popoludní portál Pravyysektor.info s tým, že pod oknami jeho kyjevskej pobočky už parkujú dva autobusy plné policajtov, ako aj dve vozidlá pripravené pre zatknuté osoby v prípade nepokojov počas utorkového "celonárodného protestu“ radikálov v centre Kyjeva.

Kyjev verbálne útočí

„Bol to banditizmus. Brutálna streľba v Mukačeve, ktorá bola výzvou silovým štruktúram, ako aj celej spoločnosti, je iba špičkou ľadovca v aktivitách zločincov. Už pred incidentom (príslušníci Pravého sektora – poz. red.) unášali a mučili ľudí, vymáhali od nich peniaze, brali im majetok s použitím nelegálne držaných zbraní vrátane samopalov, guľometov a granátometov,“ vrátil sa Gennadij Moskaľ, prezidentom Porošenkom novovymenovaný gubernátor Zakarpatskej oblasti, k udalosti, pri ktorej zahynuli štyria útočníci a 18 ľudí vrátane policajtov utrpelo zranenie.

Podľa prokuratúry je z útoku podozrivých 13 ľudí vo veku od 18 do 39 rokov. Dvanásti sú obyvateľmi Zakarpatska, jeden je z mesta Slavjansk v Doneckej oblasti. Väčšina z nich je aj po desiatich dňoch od krviprelievania na slobode. Skrývajú sa v lesnom poraste v okolí Mukačeva. V prípade zadržania im hrozí od 5 do 15 rokov väzenia. Samozrejme, najprv ich musia chytiť nasadené jednotky hlavne Národnej gardy aj polície.

Rastúce napätie medzi Kyjevom a pravicovými radikálmi dokumentuje aj utorkové vyjadrenie hovorcu Pravého sektora Arťoma Skoropadského na adresu vládnej moci: „Nech najprv bojujú na východe a až potom môžu diktovať… Na východe bojujeme my, a nie prišelci a dobrodruhovia, ktorí tam prídu, aby sa vyfotografovali, urobili si selfie a po návrate rozprávali pred televíznymi kamerami, akými sú frontovými bojovníkmi.“

USA hasia oheň nenávisti

Kyjev sa pokúša od začiatku presvedčiť verejnosť doma aj v zahraničí, že situáciu na západe krajiny má pod kontrolou. Napriek tomu má problém hlbšie korene. Dokumentuje to napokon aj utorková návšteva veľvyslanca USA v Kyjeve Geoffreyho Pyattu v Zakarpatskej oblasti. „Vypočul si postoje vedenia oblasti, mesta Užhorod, ako aj občianskych aktivistov súvisiace s činnosťou Pravého sektora,“ informoval portál Mokachevo.net, odvolávajúc sa na tlačové oddelenie veľvyslanectva USA v Kyjeve.

„Veľmi si vážim vyjadrenia pána Moskaľa v súvislosti s nedávnymi udalosťami s účasťou tzv. Pravého sektora. To, ako sa vysporiadať s týmito skupinami, je plne na rozhodnutí ukrajinskej vlády a ukrajinských bezpečnostných orgánov,“ cituje UNIAN amerického diplomata. Zároveň tlmočil postoj, podľa ktorého „Spojené štáty plne podporujú stanovisko vyjadrené prezidentom Petrom Porošenkom, ministrom vnútra Arsenom Avakovom a šéfom oblasti Gennadijom Moskaľom, podľa ktorého použitie sily, použitie zbraní je výhradnou výsadou kabinetu a silových štruktúr ukrajinskej vlády“. Ako dodal, „je to všeobecne platná demokratická norma“.

„V najzložitejších chvíľach, v ktorých sa Kyjev doteraz ocitol, prichádza namiesto prezidenta Porošenka na scénu pán Pyatta. Bolo to tak v prípade konfliktu Porošenko-Kolomojskij a je to tak aj v prípade konfliktu s radikálmi z Pravého sektora,“ cituje Vladimira Rogova, jedného z lídrov východoukrajinských povstalcov, portál Novorosinform.

Ide o veľké peniaze

Peter Hecko, jeden z predstaviteľov Rusínov v Zakarpatsku, vidí v pozadí najnovšieho konfliktu v oblasti skutočnosť, že ide o „kľúčovú tranzitnú križovatku, o ktorú majú záujem najväčšie medzinárodné klany“. Podľa neho aj Ukrajina vďaka uzlu získava obrovské kredity zo zahraničia vo forme investícií práve do zakarpatskej infraštruktúry.

„Nik dnes nechce prísť o obrovské financie, a preto je Západ pripravený prijať rozhodné opatrenia s cieľom čo najskôr vyriešiť konflikt v oblasti. Aj preto čakajú Pravý sektor ešte veľké problémy,“ predpovedá Hecko. V tejto súvislosti sú charakteristické slová gubernátora Moskaľa, ktoré povedal v utorok v Užhorode veľvyslancovi USA Pyattovi.

„Požiadal som pána veľvyslanca, aby pomohol s americkými investíciami a ja zo svojej strany garantujem, že korupčníci nedostanú ani pol centa zo zahraničných investícií,“ cituje slová gubernátora ukrajinská oficiálna agentúra UNIAN.

Dianie súvisiace s Ukrajinou

  • Podľa portálu denníka Ukrajinska pravda Interpol vymazal zo zoznamu hľadaných osôb exprezidenta Viktora Janukovyča. Advokátska kancelária Joseph Hage Aaronson, ktorá od marca 2014 zastupuje záujmy ukrajinského prezidenta, tak dosiahla cieľ. Podľa Janukovyča, ako aj jeho obhajcov žiadosť súčasnej vládnej moci v Kyjeve o medzinárodný zatykač z 12. januára 2015 bola totiž politicky motivovaná. Kyjevské oddelenie Interpolu ale tvrdí, že „ide iba o dočasný krok, ktorý má trvať do septembra“.
  • Ako informoval portál Mukachevo.net, neonacisti ostreľovali v Zakarpatsku dom lídra Rusínov a jeho zástupcu v Ťačevskom obvode Zakarpatskej oblasti. Útok pripisujú rastúcej aktivite pravicových ultraradikálov po konflikte v Mukačeve spred viac ako týždňa. „Ak to bude pokračovať, tak budeme musieť brániť svoje rodiny so zbraňou v ruke,“ cituje portál Petra Hecka, koordinátora rusínskeho hnutia. Zároveň informoval, že viacerým príslušníkom hnutia štátna bezpečnosť urobila v bydliskách prehliadku, ale bez očakávaného výsledku.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine