Po Čechoch v Libanone niet stopy

Krízový štáb v Prahe stále nevie, čo sa stalo s piatimi Čechmi, ktorí v sobotu záhadne zmizli v Libanone. "Nikto nás nekontaktoval, ani nemáme žiadne informácie o ich pohybe alebo o tom, kde sa nachádzajú," povedal v utorok po zasadaní štábu jeho šéf, minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek.

22.07.2015 08:14
Libanon, Bikáa, Česi Foto: ,
Libanonské údolie Bikáa, kde v sobotu zmizli piati Česi.
debata (8)

„Nemôžem vám potvrdiť ani to, že sa naďalej nachádzajú v Libanone,“ citoval ho portál CT24. „My i libanonské zložky pracujeme s únosom ako s jednou z možností,“ pripustil minister.

Kým české úrady naďalej utajujú totožnosť nezvestných, portál magazínu Reflex, ktorý sa odvoláva na libanonské médiá, ich mená už zverejnil. Sú nimi právnik Jan Švarc, tlmočník Adam Homsi, regionálni televízni redaktori Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň a veterán armádnej spravodajskej služby Martin Pešek. Prví štyria menovaní už v minulosti boli tak či onak spojení s kauzou Alího Fajáda, ktorý je vo vlasti známy pod menom Alí Taán. Libanončan s ukrajinským pasom bol vlani na jar zatknutý v Prahe, kde čaká na vyhostenie do USA. Fajáda a jeho dvoch druhov Spojené štáty stíhajú za to, že sa pokúšali spraviť obchod so zbraňami a s kokaínom v hodnote siedmich miliónov dolárov s americkými agentmi, predstierajúcimi, že sú členmi kolumbijskej teroristickej organizácie. Trojica svoju vinu i vydanie do USA odmieta. Za oceánom by im hrozilo doživotné väzenie.

Švarc bol Fajádovým obhajcom v procese, ktorý rozhodoval o jeho vydaní do USA. S Fajádovou rodinou právnik udržiaval úzke vzťahy a prinajmenšom tri razy ju v Libanone navštívil. Homsí Libanončanovi na súde tlmočil. A Dobeš s Kofroňom o Fajádovej rodine na prelome mája a júna nakrúcali v Libanone dokument. Odmenou im podľa denníka Blesk mala byť júlová výprava do Libanonu, na ktorú sa pätica vydala minulý týždeň v utorok. Počas tejto cesty sa s pomocou Švarca chystali nakrútiť exkluzívne reportáže na východe Libanonu, v oblastiach hraničiacich s občianskou vojnou zmietanou Sýriou.

Variant, že sa skupina dostala do zajatia pre prácu televíznych reportérov, je jeden z mnohých, ktoré české úrady preverujú. Denníku MF DNES to potvrdil zdroj blízky krízovému štábu. „Mohli nakrútiť niečo, čo nemali, napríklad nejaký výcvikový tábor alebo podobne,“ povedal.

Špekulácie médií sa však stále najčastejšie krútia okolo nápadného prepojenia s kauzou Libanončana zadržiavaného v Prahe. Podozrivý je najmä fakt, že šiestym nezvestným z posádky striebornej Kie je Fajádov brat Saíb Munír Taán. Práve on robil šoféra pätici Čechov, ktorých doklady i osobné veci vrátane kamier sa našli v opustenom aute.

Viaceré české médiá si položili logickú otázku, či päticu neuniesla Fajádova rodina, aby sa potom pokúsila rukojemníkov vymeniť za jeho prepustenie. Advokátska kancelária, ktorá zastupuje záujmy Libanončana čakajúceho na vydanie do USA, takú možnosť jednoznačne popiera. "Menom svojho klienta môžeme k tejto záležitosti uviesť, že pán Fajád je celou situáciou šokovaný a absolútne vylučuje akúkoľvek možnú súvislosť medzi zmiznutím nezvestných osôb a jeho rodinou,“ citoval z jej vyhlásenia denník Právo.

Za zrejme najzáhadnejšiu postavu celej výpravy v utorok denník MF DNES označil armádneho dôstojníka Peška, o ktorom libanonské médiá už v pondelok písali ako o vysokopostavenom členovi českých bezpečnostných zložiek. Podľa Švarcovej advokátskej kancelárie Pešek, ktorý v minulosti slúžil v 102. armádnom prieskumnom prápore v Prostějove, sprevádzal skupinu kvôli bezpečnosti. Nadporučík Pešek mal ako spravodajský dôstojník slúsenosti aj z misie v Afganistane. To, či stále pracuje ako vojak, však nie je jasné. Zdroje blízke pražskému krízovému štábu pre MF DNES rezolútne popreli, že by Pešek v Libanone plnil úlohy tajných služieb. Ani v armáde vraj nepracoval ako špión. „Aj armáda má spravodajských dôstojníkov, ale to je úplne iná náplň práce ako v tajných službách,“ dodal pre denník jeho zdroj.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Česi #Libanon