Česko: Dvaja mŕtvi po zrážke vlaku s kamiónom, vodič kamióna ušiel

Na Novojičínsku sa v smere na Prahu zrazil vlak Pendolino s kamiónom. Dvaja ľudia zomreli, trinásť ľudí je zranených, z toho piati ťažko. Vodič pred zrážkou s vlakom utiekol, polícia ho zadržala.

22.07.2015 09:48 , aktualizované: 13:44
debata (34)

O tragickej nehode informuje portál Českej televízie. Prevádzka na trati by mala byť prerušená do pol tretej popoludní, České dráhy zabezpečujú náhradnú autobusovú dopravu.

Podľa portálu iDNES.cz sú dvaja muži mŕtvi. Jeden bol mŕtvy hneď, druhého sa nepodarilo oživiť.

Podľa najnovších informácií českej spravodajskej televízii ČT24 je zranených trinásť ľudí, z toho piati sú v ťažkom stave. Podľa informácií ČTK je veľmi vážne zranený rušňovodič, zrejme prišiel o obe nohy. Podľa Humpla sú niektorí vážne zranení napojení na pľúcnu ventiláciu. Vo vlaku smerujúcom do Františkových Lázní bolo 170 cestujúcich.

Zranených ošetrovali na mieste, prípadne ich previezli do nemocníc v Ostrave, Novom Jičíne a Bílovci.

Vlak a kamión sa zrazili na označenom železničnom priecestí. Kamión vošiel na priecestie v čase, keď išli závory dole, a vodič mal pred zrážkou utiecť. „Podľa kamerového záznamu vošiel vodič kamiónu na prejazd v čase, keď svietili červené svetlá a spúštali závory. Zostal stáť uprostred. Auto potom opustil,“ povedal hovorca Správy železničnej dopravnej cesty Jakub Ptačinský. Polícia muža zadržala.

Podľa redaktora ČT „Pendolino kamión doslova rozpáral“. Trosky a zvyšky kamiónu ležia okolo železničnej stanice Studénka. Motor leží dvesto metrov od miesta tragédie, Pendolino potom dobrzdilo až dva kilometre za železničnou zastávkou Studénka.

Cestujúcim odporúčajú trasu zo Žiliny cez Horní Lideč

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) odporúča cestujúcim zo Slovenska do Českej republiky využiť vlaky po trase zo Žiliny cez Horní Lideč – Púchov – Přerov – Olomouc a Prahu. Dôvodom je vážna nehoda na trati Českých dráh na severe Moravy neďaleko mesta Studénka.

Železnice preto očakávajú meškania diaľkových medzinárodných vlakov po českom území na trase Žilina – Čadca – Hranice na Morave – Olomouc a Praha. Informovala o tom riaditeľka odboru komunikácie Železničnej spoločnosti Slovensko Jana Morháčová s tým, že diaľkové spoje zo Žiliny cez Horní Lideč jazdia každé dve hodiny a cestujúcim uznajú ich lístky aj po odklonenej trase.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #zrážka #České dráhy #kamión #Pendolino