Libanonský minister: Zmiznutie piatich Čechov má kriminálne pozadie

Únos piatich českých občanov, ku ktorému došlo minulý týždeň v Libanone, má podľa všetkého kriminálne pozadie, uviedol libanonský minister vnútra Núhad Mašnúk.

22.07.2015 21:04
debata (6)

Podľa prvých zistení vyšetrovateľov zmiznutie piatich mužov súvisí „s mafiami, s pašovaním drog a zbraní“, dodal minister počas návštevy Paríža. Ide o prvé vyhlásenie libanonského vládneho predstaviteľa k prípadu od chvíle, čo Česi zmizli.

Okrem piatich českých občanov je nezvestný aj ich libanonský vodič. Všetci zmizli v údolí Bikáa pri sýrskych hraniciach, ktoré je známe pestovaním rastlín obsahujúcich omamné látky. Zároveň tam panuje napätie medzi rôznymi znepriatelenými klanmi.

Dôvod zmiznutia Čechov je naďalej nejasný, podľa niektorých informácií by údajne mohli súvisieť s prípadom Alíha Fajáda, ktorého vlani zatkli v Česku a je bratom libanonského vodiča, ktorý zmizol spolu s päticou Čechov.

Fajáda zadržali spolu s dvoma mužmi kvôli podozreniu z úmyslu predať zbrane a kokaín americkým agentom, ktorí predstierali, že sú členmi kolumbijskej teroristickej organizácie FARC. Zadržaná trojica čaká, či ju vydajú do USA. Fajádova rodina však popiera, že by mala so zmiznutím českej skupiny čokoľvek spoločné.

Česi sú nezvestní od soboty, kedy polícia našla ich auto a osobné veci v údolí Bikáa. Skupinu tvorili dvaja novinári z regionálnej televízie, ktorí do Libanonu údajne išli natočiť reportáž o utečencoch na libanonsko-sýrskej hranici, tlmočník a advokát Alího Fajáda, ktorý podľa svojej právnickej kancelárie navštívil Libanon kvôli prípadu svojho klienta. Piaty zmiznutý Čech má podľa tlače skúsenosti ako armádny spravodajca a v minulosti pôsobil v Afganistane. Do Libanonu podľa advokátskej kancelárie cestoval ako bezpečnostný poradca skupiny.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #mafia #Česi #Libanon #únos #pašovanie drog #Núhad Mašnúk