Nacionalista Jaroš straší revolúciou s farbou kaki

Za necelých deväť minút dokázal líder radikálnych nacionalistov a šéf Pravého sektora vychrliť v utorok podvečer na kyjevskom Majdane na hlavy asi 2 000 verných stúpencov program "odporcov" súčasnej vládnej moci.

23.07.2015 08:55
Dmytro Jaroš Foto:
Líder Pravého sektora Dmytro Jaroš počas utorkového mítingu na kyjevskom Majdane.
debata (189)

Jaroš s tvrdým výrazom tváre v priamom prenose ukrajinskej internetovej televízie Hromadske TV "vystrelil“ smerom k adresátom konkrétne body požiadaviek nacionalistov. Konkrétne vypísanie referenda o nedôvere súčasnému parlamentu, vláde a prezidentovi, vyhlásenie vojnového stavu a vypovedanie minských dohôd, úplnú blokádu povstaleckých území a povolenie dobrovoľníckych jednotiek.

Nie som mesiáš

„Úrady by mali vedieť, že ak nevyhovejú ľuďom, mali by odísť. Ak sa nám nepodarí zvolať referendum, vytvoríme vlastnú ústrednú volebnú komisiu a bude oddelené hlasovanie po celej Ukrajine,“ zopakoval líder radikálnych nacionalistov Jaroš jeden zo záverov celonárodného kongresu hnutia, ktoré sa konalo v Kyjeve tesne pred Majdanom. Reč šéfa nacionalistov sprevádzali výkriky nadšenia. Pritom ale nezabudol vyhlásiť, že Pravý sektor „nechce destabilizovať situáciu v štáte pomocou sily, pretože vieme, čo sú zbrane“.

„Nie som mesiáš. Som rovnako hriešnikom ako vy všetci. Ibaže k moci sa dostali tlčhubovia a nafúkanci a treba ich vyhodiť,“ pridal Jaroš olej do ohňa hnevu prítomných, za čo zožal vlnu nadšenia prítomných.

Bolo by to na smiech, keby…

„Pravý sektor sa mení na štát v štáte. Uzurpuje si právo štátu na použitie sily, ktoré je štátnym monopolom. Videli sme to v konflikte v Zakarpatsku a myslím si, že čosi podobné ešte uvidíme neraz aj v iných oblastiach,“ povedal pre RIA Novosti Kosť Bondarenko, riaditeľ Fondu ukrajinskej politiky. Zároveň upozornil, že prezident Petro Porošenko sa v tejto situácii usiluje zmraziť konflikt s ultrapravými radikálmi.

„Doteraz totiž neexistuje radikálne riešenie. Napríklad v podobe postavenia Pravého sektora mimo zákona, zatknutia všetkých, ktorí sa nechcú podriadiť, zabíjali a rabovali. Ibaže prezident sa spolieha na to, že o nejaké dva týždne sa zabudne na Mukačevo, ktoré bolo podľa Porošenka "nedorozumením“.

Ani Bondarenkov kolega, ukrajinský politológ Michail Pogrebinskij situáciu nepodceňuje. Aj on ráta so zmrazením. Tentoraz na juhovýchode Ukrajiny.

„Verím, že v budúcom roku kríza v Donbase bude zmrazená. Ukrajinu čakajú kritické chvíle,“ povedal Pogrebinskij pre estónsky portál Err.ee počas návštevy Tallinnu. V súvislosti s plnením dohôd z Minska, na ktorých zrušenie vyzval v utorok Jaroš, konštatoval, že bez tlaku Ruska a USA sa ich nepodarí realizovať.

„Predovšetkým druhý z tandemu globálnych hráčov musí prinútiť znepriatelené strany stiahnuť svoje zbrane a zastaviť vzájomné ostreľovanie,“ dodal ukrajinský politológ.

Je to boj o preferencie

S veľkou pompou ohlasovaná utorková demonštrácia na Majdane je podľa Ruslana Bortnika, riaditeľa Ukrajinského inštitútu analýz a politického manažmentu, „napínaním svalov“, vyvíjaním tlaku na prezidenta a vládne štruktúry vôbec. „Nemôže to však spôsobiť vážne politické zmeny smerujúce k preformátovaniu politického systému,“ povedal pre RIA Novosti Bortnik.

Čosi iné si však myslí jeho kolega Andrej Zolotarev, šéf Strediska Tretí sektor. „V súčasnej situácii síce nemožno očakávať politické zemetrasenie, ale už na jeseň môžeme byť svedkami vyostrenia situácie. V čase, keď budeme svedkami súbehu politickej krízy, kontroverzných komunálnych volieb a zhoršenia hospodárskej situácie,“ nevylúčil Zolotarev pre ukrajinské oddelenie agentúry Interfax. V súčasnosti nie je podľa neho na akýkoľvek konflikt vrátane „horúceho“ pripravený prezident Porošenko, ale ani samotný Jaroš.

Pravý sektor získal vo vlaňajších parlamentných voľbách z potrebných 5 percent iba 2,3 percenta hlasov. Ibaže vďaka väčšinovému hlasovaniu v obvodoch Jaroš vyhral v jednom z nich, v Dnepropetrovskej oblasti, a ako jediný predstaviteľ strany sa dostal do jednokomorovej snemovne a víri politickú hladinu. Zatiaľ bez následkov.

Nacionalisti sú zatiaľ v oslabení?

Prípadnú revolúciu neočakáva dnes ani ukrajinský politológ Vladimir Fesenko. „Pravý sektor je populárny v Rusku, ale oveľa menej na Ukrajine. Zvolaná demonštrácia mala zachrániť Jarošovi jeho politickú tvár pred vlastnou organizáciou i pred krajinou,“ povedal agentúre Vesti politológ. Podľa neho dôvodom zvolania mítingu bola aj skutočnosť, že nedávne udalosti v Mukačeve sa Jarošovi vymkli z rúk. „Aj to dokazuje, že Pravý sektor nemá dnes potrebnú silu, a tým skôr podporu spoločnosti na vyvolanie nejakej revolúcie,“ reagoval Fesenko na možné obavy nielen Ukrajincov.

© Autorské práva vyhradené

189 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Dmytro Jaroš #Pravý sektor