Islamský štát hľadá cesty teroru

Zatknutia v Španielsku a Taliansku, varovanie z USA, mŕtvi v Iraku. Všetky tieto udalosti majú jedného menovateľa: Islamský štát (ISIL). Teroristi využívajú slabiny bezpečnostných systémov. Ich propaganda sa snaží z ISIL vytvoriť organizáciu, ktoré je schopná zasiahnuť kdekoľvek a kedykoľvek.

24.07.2015 07:14
Islamský štát, vojaci, milície, jednotka, ISIL Foto:
Islamský štát stavia na propagandu a násilie. Verbuje aj veľmi mladých chlapcov, ako sú tí na fotografi i zo stránky ISIL.
debata (1)

Hoci nemalá časť z toho je mediálny obraz, nie realita, väčšina expertov súhlasí, že schopnosti a možnosti islamistických radikálov rastú. ISIL totiž relatívne úspešne naraz zvláda šírenie propagandy, verbovanie nových ľudí a zároveň organizovanie skutočných útokov.

Vo štvrtok sa Islamský štát prihlásil k výbuchu v Bagdade. Zomrelo pri ňom najmenej 20 ľudí. Cieľom ISIL bola štvrť obývaná prevažne irackými šiitmi. Podobné útoky sú stálou súčasťou repertoáru sunnistkých teroristov z Islamského štátu.

V Európe sa zase pre ISIL tento týždeň zatýkalo. V talianskej Brescii zadržali Tunisana a Pakistanca, ktorí na sociálnej sieti Twitter podporovali Islamský štát. Zvažovali vraj útoky proti známym turistickým miestam, ako sú dóm v Miláne či Koloseum v Ríme. Na muške mali aj leteckú základňu Ghedi, kde sú prítomní Američania.

V Melille, španielskej enkláve v severnej Afrike, úrady zatkli muža, ktorý je podozrivý z toho, že pre Islamský štát verboval ženy. Španiel ich posielal do oblastí, ktoré v Sýrii kontroluje ISIL.

Turci bojujú s ISIL

Jeden turecký vojak prišiel o život a ďalší utrpel zranenia pri paľbe ozbrojencov Islamského štátu z územia Sýrie na turecké pohraničie. Turecká armáda paľbu opätovala. Medzi oboma stranami vypukli cezhraničné boje.

Dlhodobé napätie na 900-kilometrovej hranici Turecka so Sýriou sa vyostrilo po pondelňajšom samovražednom bombovom atentáte v pohraničnom meste Suruç, pri ktorom zahynulo 32 ľudí.

Z Ameriky zase pre zmenu zaznelo varovanie. Podľa FBI už pre USA predstavuje Islamský štát väčší problém ako Al-Kajdá. Kým sieť založená Usamom bin Ládinom je skôr vonkajšou hrozbou, ISIL je priamo v Spojených štátoch. Šéf FBI James Comey priznal, že môže existovať značný počet Američanov, ktorí načúvajú propagande Islamského štátu, aby zabíjali, kdekoľvek sa im na to vyskytne príležitosť.

"Áno,“ odpovedal podľa agentúry AP Comey na otázku, či ISIL už zatienil Al-Kajdá. "Nie je jednoduché tieto hrozby posúdiť z otvorených zdrojov, ktoré máme k dispozícii. Ja by som povedal, že je to tak 50 na 50,“ hovorí o ISIL a Al-Kajdá Aaron Zelin z Washingtonského blízkovýchodného inštitútu. "V každom prípade sa však za posledných 18 mesiacov kyvadlo nakláňa v prospech Islamského štátu,“ povedal pre Pravdu odborník na terorizmus.

Podľa Sama Mullinsa z Európskeho centra pre bezpečnostné štúdie Georgea C. Marshalla je dobrou správou, že sa ISIL zatiaľ nepokúsil zorganizovať väčší útok na Západe. "Stále sa najmä sústredí na svoje teritórium a propagandisticky podporuje menšie akcie autonómnych obdivovateľov. Zlou správou je, že Islamský štát môže mať motiváciu na väčší útok. Aj ako odvetu za letecké zásahy proti nemu, aj preto, aby sa konkurencii z Al-Kajdá ukázal,“ reagoval pre Pravdu Mullins.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ISIL #Islamský štát #propaganda #teroristické útoky