Depardieu kosil Lukašenkovu lúku

Posledný európsky diktátor, ako bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka označujú jeho kritici, odštartoval volebnú kampaň kosením lúky v areáli svojej vidieckej rezidencie. Do práce zapriahol aj francúzskeho herca Gérarda Depardieuho. Depardieu do Minska pricestoval s ruským pasom, ktorý mu pred dva a pol rokom osobne odovzdal šéf Kremľa Vladimir Putin, keď sa filmová hviezda podnikajúca v agropriemysle chcela vyhnúť hroziacemu zvýšeniu daní vo Francúzsku.

24.07.2015 08:56
Lukašenko, Depardieu, kosenie, lúka, bielorusko, Foto:
Francúzsky herec Gérard Depardieu (vľavo) pózuje s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom na lúke pri jeho rezidencii neďaleko Minska.
debata (92)

Herec, ktorý sa už v roku 1998 zapojil do volebnej kampane na Slovensku v službách vtedajšieho premiéra Vladimíra Mečiara, sa Putinovi odvďačil podporou v konflikte Moskvy s Kyjevom. Ukrajinu dokonca vlani nazval súčasťou Ruska.

„O Bielorusku som veľa počul, keď som bol v susednom Rusku. Povedali mi: ,A viete, že prezident Alexandr Lukašenko v minulých voľbách dostal vyše 80-percentnú podporu?' Mnohých v Európe to prekvapuje, a tak som sa rozhodol presvedčiť sa o všetkom sám,“ povedal po prílete do Bieloruska pre štátnu televíziu ONT.

Lukašenko je pri moci od roku 1994. V októbri sa chystá vyhrať voľby piatykrát za sebou. Slabá a nejednotná opozícia proti nemu nebola schopná postaviť spoločného vyzývateľa. Pre nadchádzajúce voľby sa tak vžilo ironické označenie „súboj vlka so siedmimi kozliatkami“.

Kancelária bieloruského prezidenta vo štvrtok zverejnila video, na ktorom Lukašenko učí Depardieuho kosiť. S kosou sa popri nich oháňala aj Lukašenkova osobná lekárka a jeho desaťročný nemanželský syn Koľja, ktorého má s predchádzajúcou osobnou lekárkou.

Depardieu si pred novinármi pobyt v Bielorusku pochvaľoval. „Je to zelená krajina, neznečistená, s obrobenými poľami, lúkami, lesmi, upravenými domčekmi. Pripomína mi to malé Švajčiarsko. Život tu musí byť príjemný,“ cituje ho portál Kp.by.

„Existujú, pravda, aj hlupáci, ktorí o vás vytvorili akési klišé a stále ho opakujú… Samozrejme, že v každej krajine sú problémy, ale ja tu vidím ľudí, ktorí vyzerajú šťastní,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Gérard Depardieu #Alexandr Lukašenko