Tunisko prijalo protiteroristický zákon a obnovilo trest smrti

Tuniský parlament prijal v noci z piatku na sobotu protiteroristický zákon zameraný proti hrozbe islamistických militantov; a to aj napriek obavám humanitárnych organizácií z jeho možného zneužitia, napísala v sobotu agentúra AP.

25.07.2015 17:07
debata (2)

Podľa novej legislatívy hrozí osobám usvedčeným z teroristického činu trest smrti; za podporu terorizmu zasa väzenie. Norma tiež zjednodušuje vyšetrovateľom podmienky potrebné na odpočúvanie telefonátov podozrivých, informoval spravodajský server BBC.

Právnu normu, kritizovanú zo strany medzinárodných humanitárnych organizácií, tuniský zákonodarný zbor prijal po trojdňovej debate 174 hlasmi, 10 poslancov sa zdržalo hlasovania, nikto nehlasoval proti.

Zákon je náhradou za predchádzajúci – platný od roku 2003 – a bude koordinovať úsilie zamerané na potlačenie terorizmu. Predseda tuniského parlamentu označil jeho prijatie za „historický“ moment, ktorý „upokojí“ občanov Tuniska.

Občianska spoločnosť a mimovládny sektor však upozorňujú, že definícia teroristických zločinov je v tomto zákone príliš vágna. Varujú tiež pred obnovením trestu smrti, ktorý hrozí za širokú škálu zločinov. Po novom môže polícia okrem iného zadržiavať podozrivé osoby bez prístupu k právnikovi či vypočutia pred súdom po dobu 15 dní.

Tunis pristúpil k tomuto kroku po dvoch krvavých útokoch vo vyhľadávaných turistických lokalitách – júnovom na pláž a hotel v Súse a marcovom na múzeum Bárdú (Bardo) v Tunise, pri ktorých zahynuli desiatky civilistov. K obom incidentom sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #trest smrti #Tunisko