Orbán spojil terorizmus a migráciu. Experti pochybujú

Vlani sa v Rumunsku pochválil, že buduje v Maďarsku neliberálny štát. Teraz boli jednou z hlavných tém premiéra Viktora Orbána imigranti. Tradičný každoročný prejav maďarského premiéra v rumunskom meste Băile Tuşnad opäť vzbudil reakcie.

27.07.2015 08:12
Maďarsko, Viktor Orbán, Orbán, premiér Foto:
Premiér Viktor Orbán pri prejave v rumunskom mestečku Búile Tuşnad, kde žijú najmä Maďari.
debata (9)

"Radi by sme zachovali Európu pre Európanov, a to si tiež vyžaduje snahu od ďalších krajín. Ale je niečo, čo by sme nielen radi videli, ale to aj chceme. Zachovať Maďarsko pre Maďarov,“ citovala z prejavu Orbána agentúra Reuters. Vo svojej reči potom maďarský premiér jednoznačne spojil nebezpečenstvo terorizmu so súčasnou migračnou vlnou do Európy. Orbán vyhlásil, že s ním údajne súhlasia aj Američania.

"Je tu jasné prepojenie medzi nelegálnymi migrantmi prichádzajúcimi do Európy a šírením terorizmu,“ uviedol premiér podľa agentúry AFP. "Zaujímavé je, že je to jasné Anglosasom. Len nedávno vysokopostavený americký bezpečnostný predstaviteľ v Maďarsku uviedol, že spojenie medzi týmito dvoma faktormi je jednoznačné.

Je jasné, že z toho veľkého davu nemôžeme vylúčiť teroristov,“ vyhlásil Orbán. Posťažoval sa tiež, že EÚ robí málo preto, aby riešila otázku utečencov a uviedol, že krajiny sa musia postarať o bezpečnosť hraníc.

Orbán nie je jediným európskym premiérom, ktorý spája migrantov s nárastom rizika terorizmu. Podobne sa vyjadril aj slovenský predseda vlády Robert Fico. Viacerí experti však priame spojenie spochybňujú.

"Neexistujú žiadne empirické dáta, ktoré by potvrdzovali skutočné spojenie medzi migrantmi a žiadateľmi o azyl, ktorí prekročili hranice, a teroristickými činmi,“ reagoval pre Pravdu odborník na migráciu Giacomo Orsini z Essexskej univerzity.

Podľa experta sa snaží Orbán podobnými vyjadreniami získať domáce politické body a tlačiť na Európsku úniu. "A ak vytvoríte takzvanú imigrantskú otázku, tak do budúcnosti máte k dispozícii obetného baránka,“ pripomenul Orsini.

Riaditeľ Európskeho inštitútu pre bezpečnosť a spravodlivosť Christian Kaunert nevylučuje, že medzi utečencami môžu byť aj teroristi. "Migračné vlny by mohli využiť tí, čo sa pridali k radikálom, a teraz sa chcú dostať späť do Európy. Španieli a Taliani pred tým varovali. Ale hoci táto možnosť existuje, štatisticky je pomerne nízka.

Absolútna väčšina migrantov nemá nič spoločné s teroristami. Nálepkovať ich takto len zhoršuje ich vnímanie v očiach verejnosti, ktoré je už aj tak zlé,“ povedal pre Pravdu Kaunert, ktorý vyučuje na univerzite v Dundee.

"Povedať, že terorizmus je spojený s migráciou, je do istej miery pravdivé. Teroristi môžu kontrolovať migračné cesty. Z neintegrovaných migrantov by mohli v budúcnosti verbovať ľudí. Iba však o tom bez vysvetľovania len všeobecne rozprávať, ako to robí Orbán, je demagógia na získavanie hlasov,“ reagoval pre Pravdu aj Lorenzo Nannetti, taliansky odborník na medzinárodné vzťahy.

"A je tu ešte jeden nebezpečný aspekt. Politici ako Orbán nechcene teroristom pomáhajú. Svojimi vyhláseniami len potvrdzujú propagandu radikálov o tom, aký je Západ zlý. Takáto polarizácia iba prispieva k podpore terorizmu,“ myslí si Nannetti.

Podľa maďarských policajných štatistík od začiatku roka vstúpilo na územie Maďarska viac ako 71-tisíc migrantov. Je to dvakrát viac, ako za celý vlaňajšok. Orbán vyhlásil, že keby voľby minulý rok vyhrala ľavicová opozícia, zmenila by krajinu na utečenecký tábor. Súčasná vláda v Budapešti sa, naopak, chváli tým, že sa na maďarsko-srbských hraniciach rozhodla postaviť plot, aby zastavila prílev utečencov.

Orbán v sobotu dokonca vyhlásil, že stavba bude hotová už v auguste, podľa pôvodného plánu to malo byť až na jeseň. Plot má mať 175 kilometrov a bude vysoký štyri metre. Agentúra MTI citovala premiéra, ktorý vyhlásil, že po dostavbe plota sa vraj okamžite zníži počet migrantov na jednu šestinu či sedminu súčasného počtu.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Maďarsko #Viktor Orbán #plot #utečenci #migrácia