V Nigérii vraždila desaťročná samovražedná atentátnička

Len asi desaťročná samovražedná atentátnička vraždila v nedeľu na nepokojnom severovýchode Nigérie. Pri výbuchu bomby na trhu plnom ľudí tam zahynulo minimálne 19 ľudí a ďalších 47 utrpelo zranenia.

27.07.2015 08:51
debata (4)

K útoku došlo na trhu v Damaturu, metropole štátu Yobe. Bezprostredne sa k činu nikto neprihlásil. Okolnosti ale nasvedčujú tomu, že za ním stojí nigérijská extrémistická organizácia Boko Haram, ktorá má na svedomí množstvo podobných útokov, oznámila agentúra Reuters.

Televízia BBC s odvolaním sa na miestnu políciu informovala, že atentátničkou bolo len asi desaťročné dievča. Odpálilo sa v rade ľudí, ktorí čakali na bezpečnostnú kontrolu pred vstupom na trhovisko. Militanti z Boko Haramu bojujú za vytvorenie prísne islamského štátu na severe Nigérie od roku 2009.

Odvtedy pripravili o život tisíce ľudí a ďalšie stovky, vrátane dievčat a žien, uniesli. Koncom mája tohto roku sa ujal funkcie nový nigérijský prezident Muhammadu Buhari, ktorý si zničenie Boko Haramu stanovil za svoju hlavnú prioritu. Odvtedy však pri rôznych útokoch na severovýchode Nigérie zahynuli už stovky ľudí.

Začiatkom tohto roku kontroloval Boko Haram na severovýchode Nigérie územie s rozlohou ako Belgicko. Nigérijskej armáde sa však posledných mesiacoch podarilo vytlačiť militantov z väčšiny tohto územia, a to aj za podpory jednotiek z Čadu, Nigeru a Kamerunu. Boko Haram na to reagoval vystupňovaním bombových a ďalších útokov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nigéria #samovražedná atentátnička